De feestweek is ingezet! Sommige mensen zijn al weken bezig geweest aan hun feestmenu's en anderen zitten nu met hun handen in het haar... Behoor jij tot de laatste categorie? Ik begrijp dat! De aanloop naar de feestdagen is erg hectisch en je hebt wel duizenden dingen om het hoofd.

Daarom stelde ik een heerlijk, snel (klaar in 2 uur) en gemakkelijk last-minute feestmenu samen met favorieten van 15gram. En daarbij ook nog een handig boodschappenlijstje (voor een bubbel van 4 personen), opgedeeld in de verschillende afdelingen in de supermarkt, zodat je ook nog eens je boodschappen snel en efficiënt kan doen. Graag gedaan hoor. En dan nu: go go go, veel succes!

Hapjes


Twee snelle en toch overheerlijke en verrassende hapjes, die beide klaar zijn in 20 minuten: pittige kip-kokosballetjes en bladerdeegsterren met gerookte zalm. Heb je voor de sterren geen uitsteekvormpjes in huis? Snij dan rondjes uit met een serveerring of zelfs gewoon een glas, werk af met een sprietje bieslook en zeg dat het kerstballen zijn!

Pittige kip-kokos balletjes
Pittige kip-kokos balletjes


Bladerdeegsterren met zalm en zure room
Bladerdeegsterren met zalm en zure room

Voorgerecht


Je hebt al twee warme hapjes gemaakt, dus een fris voorgerechtje kan best: bijvoorbeeld tartaar van sint-jakobsvruchten met komkommer. En voor een persoonlijke touch, zou ik nog een avocado toevoegen bij de komkommerblokjes. Dit voorgerechtje is klaar in 20 minuten, en je kan het ook op voorhand maken.

Tartaar van sint-jakobsvruchten met komkommer
Tartaar van sint-jakobsvruchten met komkommer

Hoofdgerecht


Wil je een edel stukje vlees serveren, dat toch snel klaar is, dan moet je voor een filet van wild kiezen. Je bakt dat op dezelfde manier als steak, mooi rosé bij voorkeur. Zoals hertenfilet met een lekkere jagersaus en blaadjes van spruitjes die je kort blancheert. Erg lekker met gratin dauphinois, maar evengoed met kroketjes, easy peasy!

Hertenfilet met jagersaus
Hertenfilet met jagersaus

Dessert


Trifle, het klinkt super fancy, maar eigenlijk is het doodgemakkelijk! Zoals deze trifle met blauwe vruchten, mascarpone en speculaas. Ik zou dit dessertje als eerste maken, dan kan de mascarpone nog goed opstijven in de koelkast. Bij het dessert hoef je dan enkel nog de glaasjes uit de koeling halen en serveren. Je hebt twee uur hard gewerkt, dus geniet nu ook maar eens lekker!

Trifle met blauwe vruchten, mascarpone en speculaas
Trifle met blauwe vruchten, mascarpone en speculaas

Het boodschappenlijstje (voor 4 personen)


Voila, en hierbij ook het boodschappenlijstje, opgedeeld per afdeling in de supermarkt. Mijn last-minute trick? De boodschappen online bestellen en de volgende dag in de supermarkt ophalen, dan hoef je je niet in de extreme eindejaarsdrukte van de winkel te wagen. Kijk het lijstje ook nog eens goed na, ongetwijfeld heb je al wat zaken in de koel- en voorraadkast staan!

Groenten & fruit



  • 2 sjalotten

  • 1 rode chilipeper

  • 1 bosje koriander

  • 1 bosje bieslook

  • 1 citroen

  • 1 limoen (biologisch)

  • 1 (kleine) komkommer

  • 1 avocado (optioneel)

  • enkele takjes kervel (kan je ook vervangen door koriander)

  • 250 g champignons

  • 1 takje tijm

  • 150 g blauwe bessen

  • 150 g braambessen


Zuivel



  • 4 eieren

  • 2 el room

  • 1 vel bladerdeeg

  • 200 ml zure room

  • 1 potje Griekse yoghurt

  • 1 klein pakje boter

  • 250 g mascarpone


Vlees



  • 250 g kippengehakt

  • 800 g hertenfilet

  • 200 g spekblokjes


Vis



  • 150 g gerookte zalm

  • 6 sint-jakobsvruchten


Droge voeding



  • 1 pakje paneermeel

  • 50 g kokospoeder

  • 1 potje mayonaise

  • 1 flesje olijfolie

  • currypoeder

  • peper en zout

  • sesamzaad

  • suiker

  • 1 dl rode wijn

  • 1 laurierblaadje

  • 300 ml kalfsbouillon of -fond

  • 1 klein blikje tomatenpuree

  • 6 speculooskoekjes

  • 60 g witte chocolade

  • 1 vanillestokje


Diepvries



  • 250 g zilveruitjes

  • 1 zak kroketten


Voilà! Geniet van de eindejaarsfeesten en laat het vooral heel erg smaken!

Save