Kurkuma is van dezelfde familie als gember en heeft vers een licht pittige maar ook een wat bittere smaak. Gedroogd is het in kleine hoeveelheden bijna smaakloos en proef je het bittere pas bij grote hoeveelheden. Kurkuma wordt ook gebruikt als kleurstof en verfstof.
Oorspronkelijk komt kurkuma uit India, maar het heeft zeer snel de wereld kunnen veroveren. Hierdoor kan je het ook terugvinden in de Afrikaanse en Caraïbische keuken. Het werd ook gebruikt als alternatief voor het veel moeilijker te kweken en oogsten saffraan. In de Belgische keuken is het bekendste recept met kurkuma ongetwijfeld pickles.
Ayurveda
Kurkuma speelt een zeer belangrijke medische rol in de Indische kruidengeneeskunde: Ayurveda. Dat is meer een levenswijze waar voeding, maar ook beweging en meditatie een belangrijke rol spelen. Er zijn een aantal positieve werkingen van kurkuma zijn wetenschappelijk bevestigd, zoals zijn ontstekingswerende eigenschappen, maar er zijn ook nog heel wat onderzoeken gaande.
Hierdoor duiken er regelmatig recepten op, zoals "golden milk", met grote hoeveelheden kurkuma, waardoor het nogal bitter kan zijn. Maak daarom dit soort recepten wat aangenamer door andere smaakmakers toe te voegen, zoals kruidnagel, kaneel, kardemon, zwarte peper en gember. Dat wordt ook gedaan in andere traditionele recepten zoals, Haldi Ka Doodh, Indische kurkuma thee.
Gebruik
We kunnen kurkuma in kleine hoeveelheiden dagelijks in de keuken gebruiken.
- Voeg het toe aan tomatensaus en currysauzen, het kleurverschil is minimaal.
- Door wat kurkuma toe te voegen aan groene sauzen, zoals spinazie, maak je de kleur frisser.
- Laat vis en vlees, zoals in veel Indische recepten, marineren in wat citroensap, zout en kurkuma. Oorspronkelijk deed men dit om de bacteriën te doden.
- Voeg een beetje kurkuma toe bij het koken van bonen of linzen.
- Gebruik kurkuma in dressings.
- Snij verse kurkuma in julienne en gebruik dit in salades, wokgerechten of bij het stomen van groenten en vis.
- Voeg wat kurkuma toe aan omeletten, quiches en frittata's.
- Voor het iets sterkere aroma en kleur gebruik ik meestal de verse wortel.
1 koffielepel verse geraspte kurkuma komt ongeveer overeen met 1 theelepel gedroogde kurkuma. - Je kan kurkuma ook raspen en invriezen in ijsblokjes. Of de volledige wortel na het schillen invriezen. Dan verminder je het risico op de hardnekkige vlekken op je kleding en snijplank. En je kan de overschot drogen en daarna malen.
- Koop gedroogde kurkuma in kleine hoeveelheden, in een winkel met veel klanten en ververs je voorraad regelmatig. Dit zou je eigenlijk met al je kruiden moeten doen.