Let er bij het kopen wel op dat de schil glanzend en gaaf is en het kroontje mooi frisgroen. Om te weten of je een rijp exemplaar hebt: druk even met je vinger. Het vruchtvlees moet een beetje meegeven en als je je vinger weghaalt, moet het weer terugveren. Aubergines zijn een tropische vruchtgroente, die niet zo van kou houden. Bewaar ze dus best buiten de koelkast, op een koele, donkere plek. Zo blijven ze doorgaans gemakkelijk een week houdbaar; in de koelkast treedt al binnen enkele dagen smaakbederf op en vormen zich weke bruine plekken. Aubergine staat er ook om bekend dat ze ontstellende hoeveelheid olie kunnen absorberen. Je kan dat voorkomen door de aubergines vooraf even voor te koken. Een paar minuutjes in kokend water of de microgolfoven zijn al voldoende.
En dan nu aan de slag ermee!
Torentjes van wortelkoekjes, gegrilde aubergine en mozzarella

Vegetarisch eten kan een feest zijn! Dat bewijzen deze prachtige torentjes van krokant gebakken wortelkoekjes met daarbij plakjes gegrilde aubergine waar de mozzarella mooi over smelt. Daarbij komt veldsla met een frisse zoet-zure dressing. Heerlijk licht en een feest voor het oog! Bekijk recept
Salade met burrata en salsa verde

Deze zalige salade met burrata, gegrilde groenten en salsa verde is heerlijk op zich, maar ook een perfecte side dish bij een barbecue. Genieten! Bekijk recept
Auberginepizza met rundsgehakt

Op zoek naar een licht koolhydraatarm gerecht, dat toch doet denken aan echt comfort food? Deze originele pizza met auberginebodem en een topping van rundsgehakt, tomatensaus, kaas en oregano zal je smaakpapillen aangenaam verrassen. Bovendien ook lekker verzadigend, smakelijk! Bekijk recept
Mediterraanse groenteschotel met ricotta

Deze Mediterraanse ovenschotel is geïnspireerd op de Italiaanse klassieker 'Melanzane Parmigiana', maar we hebben nog heel wat extra groenten toegevoegd. Een heerlijk licht en origineel gerecht dat je in Zuiderse sferen brengt! Bekijk recept
Croques van aubergine met kaas en ham

We stellen voor: de gezonde versie van de croque monsieur! De plakjes brood worden vervangen door gegrilde aubergine. Lekker gezond én overheerlijk! Daarbij serveren we een frisse veldsla. Serveer met wat ketchup erbij, smullen maar! Bekijk recept
Cannelloni van gegrilde aubergine

Zijn ze niet prachtig, deze originele cannelloni gemaakt van plakjes gegrilde aubergine? Gevuld met heerlijk kruidige ricotta. Bovendien is dit gerecht ook nog eens heel gezond. Dubbel genieten dus! Bekijk recept
Gepofte aubergine met gehakt uit de oven

Gevulde groenten, wij zijn helemaal fan. Een groente die nog niet genoeg gevuld wordt is aubergine! Het vlees van de aubergine wordt helemaal zacht en smaakvol, en heerlijk in combinatie met een vlezige tomatensaus. Daarbij komt nog een rucolaslaatje, genieten maar! Bekijk recept
Moussaka met kippengehakt en feta

Niet de klassieke moussaka maar een koolhydraatarme versie met aubergine én courgette, een kruidige tomatensaus met kippengehakt en een zalige fetatopping. Een ovenschotel om zorgeloos van te genieten. Bekijk recept
Melanzane alla parmigiana met rucola

Een heerlijke Italiaanse klassieker: Melanzane alla parmigiana. Gebakken plakken aubergine met mozzarella en tomatensaus in laagjes in ovenschotel, overstrooid met parmezaan. Daarbij serveren we een rucolaslaatje. Een topklassieker die ook nog eens koolhydraatarm is! Bekijk recept
Croques van aubergine met tomaat, mozzarella en rucolapesto

Wat een origineel idee: croques gemaakt van plakjes gegrilde aubergine! Lekker gezond en zo smaakvol. We maken een Italiaanse versie, met de heerlijke combinatie tomaat, mozzarella en rucolapesto. Hier ga je punten mee scoren bij je tafelgenoten! Zin in? Bestel dit gerecht deze week bij de 15gram Foodbox