Heerlijk toch, die zomer! Het lekker rustig aan doen en genieten van de kleine dingen, het lijkt wel of de wereld wat trager draait. 'Komkommertijd' noemen ze dat wel eens. Wij zien het vooral als hét moment om van lekkere komkommers te genieten! 

 

Zomergroente bij uitstek


Hoewel ze het hele jaar rond bijna te verkrijgen zijn, zijn komkommers echte zomergroenten! Ze bestaan voor 94% uit water, ideaal dus om in de zomer lekker veel van te eten, om je goed te hydrateren. Ze zijn bovendien rijk aan voedingsvezels, antioxidanten en vitamine A, C en K. We geven uiteraard voorkeur aan echte Belgische komkommers; koop je er van BelOrta, dan ben je er zeker van dat ze van Belgische bodem komen!

Zeker zijn van heerlijke Belgische komkommer? Koop ze van BelOrta!

De perfecte komkommer


Een goede komkommer is stevig, vrij recht en heeft een mooie glanzende, donkergroene schil. Die laatste kan je trouwens perfect mee opeten, de meeste voedingsvezels bevinden zich net onder de schil. Bewaar komkommer op een droge, koele plek (in de koelkast is minder ideaal) en niet in de buurt van appels en bananen, omdat die ethyleen produceren, waardoor de komkommer sneller overrijp zou worden.

Falafel met geroosterde wortels, komkommer en pitacroutons
Deze week bij Foodbag te bestellen: Falafel met geroosterde wortels, komkommer en pitacroutons

Creatief met komkommer


Komkommer is een geweldig veelzijdige groente in de keuken! We geven je een heel lijstje met creatieve komkommerideetjes:

  • Gebruik komkommer in een salade, voor een knapperig en fris element.

  • Trek lange linten met een dunschiller. Rol de linten op voor komkommerrolletjes of drapeer de linten in een serveerring en schik er een salade in.

  • Maak groentespaghetti met een juliennesnijder. Ook weer heel lekker in salades!

  • Gebruik komkommer in smoothies en sapjes, het zorgt voor volume en geeft wat tegengewicht bij zoet fruit.

  • Maak eens tzatziki, een Grieks yoghurt-komkommersausje. Rasp de komkommer, bestrooi met zout en laat even rusten. Wring de komkommer dan goed uit, om het overtollige vocht te verwijderen. Meng dan met yoghurt, look en kruiden. Dat vocht kan je trouwens ook weer gebruiken in een smoothie, dressing of gazpacho.

  • Overgekomen uit de Oosterse keuken: 'smashed (of crushed) cucumber'. Door met een deegrol op de groente te kloppen, breken de vezels en kunnen ze beter smaakmakers opnemen. Leuk om weten: deze week kan je bij Foodbag 'Massaman curry met crushed komkommers' bestellen. Moet je proeven!

  • Snij komkommer in plakjes en voeg toe aan koud water (samen eventueel met enkele plakjes citroen, limoen of verse kruiden) als frisse smaakmaker. Of voeg toe aan je gin tonic!

  • Maak een snelle 'pickle' door plakjes komkommer te overgieten een zoet-zure marinade. Zo bewaart de groente ook veel langer nog!

  • Je kan ook een verrassende, frisse dressing maken met komkommer, hiervoor zijn de waterige zaadlijsten van de komkommer ideaal: snijd de zaadlijsten in stukken en mix met een staafmixer of blender samen met olijfolie, witte wijnazijn, een snuifje suiker, zout en zwarte peper tot een dressing. Lekker fris! En goed nieuws: ook hiermee kan je deze week een verrassend gerechtje bij Foodbag bestellen: 'Falafel met geroosterde wortels, komkommerdressing en pitacroutons'.


Aan de slag!


We verzamelden de leukste komkommerrecepten om in de zomer van te genieten. Smakelijk!


Massaman curry met kip, rijst, spinazie en komkommer


Massaman curry met kip, rijst, spinazie en komkommer
Foodbagchef Deborah: "Enkele weken geleden trok ik naar Thailand, waar ik deze massaman curry heb leren kennen. Klinkt exotisch maar je maakt het gemakkelijk met lekkers van hier. Net zoals de side dish: chrushed komkommers, heerlijk!" Bestel dit gerecht. 



Falafel met geroosterde wortels, komkommer en pitacroutons


Falafel met geroosterde wortels, komkommer en pitacroutons
Foodbagchef Caroline: "Het is komkommertijd en dat vind ik fantastisch! Ik maak een heerlijke komkommerdressing en marineer daar delicate komkommerlinten in, zo lekker. Puur, fris en 100% Belgisch!" Bestel dit gerecht. 



Gepekelde komkommer met roze peper


Gepekelde komkommer met roze peper
Komkommer kan je perfect pekelen, zodat je het lekker lang kan bewaren. Met dit eenvoudige recept met roze peper heb je maar weinig werk. Bekijk recept



Groene gazpacho met avocado en komkommer


Groene gazpacho met avocado en komkommer
Een fris, zomers en verrassend soepje? We've got you covered! Wat denk je van een groene gazpacho bomvol groene groenten, kruiden en vitamines? Alles samen in de blender en mixen maar. Het is dus ook nog eens razendsnel! Deze soep is het beste ijsgekoeld, dus maak 'm op voorhand en zet in de koeling, of mix met wat ijsblokjes. Bekijk recept



Aardappelsalade met haring en dille


Aardappelsalade met haring en dille
Een lentefris Scandinavisch hoofdgerecht met haring, kwarteleitjes, krielaardappeltjes en komkommer. Even pittig en koel als de fjorden in het hoge noorden! Bekijk recept



Omeletwraps met gerookte zalm en citroen-dillericotta


Omeletwraps met gerookte zalm en citroen-dillericotta
Omeletwraps zijn een heerlijk koolhydraatarm alternatief voor de klassieke tortillawrap. We vullen ze met plakjes gerookte zalm, ricotta op smaak gebracht met citroen en dille en daarbij komkommer en rucola. Wat een verrassend rijke en toch lichte maaltijd! Bekijk recept



Griekse salade met komkommerslierten


Griekse salade met komkommerslierten
Een originele variatie op de typische 'Greek salad' met komkommerslierten! Een lekker fris en licht slaatje met feta! Bekijk recept



Sushisalade met zalm en avocado


Sushisalade met zalm en avocado
Hou je van sushi, maar heb je het rollen van sushi niet zo in de vingers? Dan is deze verrassende sushisalade met zalm en avocado de perfecte en snelle oplossing! Bekijk recept



Spaghetti met romige citroensaus en frisse salade


Spaghetti met romige citroensaus en frisse salade
Een echte goede pasta heeft niet veel nodig... Zoals hier, enkel een heerlijke romige citroensaus en wat parmezaan en knapperige groenten. Heerlijk! Bekijk recept



Sticky miso aubergine met rijst, Chinese kool en komkommer


Sticky miso aubergine met rijst, Chinese kool en komkommer
Een heerlijk Aziatisch gerechtje, met lekkers van bij ons. Wist je dat aubergine, Chinese kool (hoewel de naam anders doet vermoeden) en komkommer groenten zijn die volop op Belgische grond gekweekt worden? Bekijk recept