Hoewel de velden in ons land in de zomer vol maïs staan, behoort deze zoete lekkernij nog niet echt tot onze ‘dagelijkse kost’. Maar daarin komt stilaan verandering! Het koken met verse maïs is aan een opmars bezig, zeker tijdens het barbecue seizoen.
Een verse maïskolf, bereid op de grill of barbecue is absoluut niet te vergelijken met maïskorrels uit blik. In Zuid-Amerika en Azië weten ze dat al veel langer. Daar is gegrilde maïs een vast onderdeel van de streetfood cultuur.
Met zijn zoete smaak en knapperige textuur is suikermaïs ook hier een geweldige aanvulling op elke zomerse maaltijd. Maar hoe bereid je verse maïs en wat kun je er allemaal mee doen? Ontdek hieronder enkele tips en ideeën om dit ‘exotische’ ingrediënt naar je hand te zetten.
Onze ultieme tip: breng het zoete van de maïs in balans. Dat kan perfect met een zuurtje (limoen), een pikante toets (chilipeper) of iets zouts. Denk aan een hartige kaas (feta, parmezaan) of een stukje goed gekruid vlees.
Miniwrap met vis, salsa, yoghurtsaus en gebakken maïskolf

Foodbagchef Sofie: "Miniwraps met maxismaak. Dit bordje is lekker fris, snel klaar en zit bomvol zonnige smaken. Ideaal voor een warme zomerdag." Leuk nieuws want deze topper kan je deze week bij Foodbag bestellen!
Gegrilde steak met chimichurri, gegrilde paprika en maïs

Chef Caroline: "Een stukje gegrilde steak hoef je zeker niet altijd met frietjes te serveren. Wij gaven er een Zuid-Amerikaanse twist aan met chimichurri en gegrilde maïs. Op zijn lekkerst in het zonnetje met een frisse pint erbij. Wedden dat het zal smaken?" Bekijk recept
Mexicaanse street food maïs

Heerlijk voor op de barbecue, deze gegrilde maïs, Mexican street food style. Afgewerkt met feta, koriander en limoen. Dit is echt smullen! Bekijk recept
Snelle pita met kip, maïs, cheddar en koolsla

Klaar voor de start? Met dit gerechtje zit je in 15 minuten aan tafel, beloofd! Een ideaal recept voor drukke weekdagen (of luie weekenden). Bekijk recept
Maïskolven op de grill

Ooit al eens zelf maïs klaargemaakt, en dan gegrild en met boter bestreken? Hemels, en zoveel beter dan maïs uit blik. Perfect voor op de barbecue! Bekijk recept
Veggie haute dog met witte pens, pastinaakfrietjes en suikermaïs

Zeg niet zomaar hotdog, dit is een haute dog. Serveer de vegetarische witte pens met gekarameliseerde ui en een heerlijke saus van mosterd en tahin. Schep er wat pastinaakfrietjes bij en dig in! Bekijk recept
Gegrilde maïskolven met parmezaan

Een heerlijk bijgerecht voor op de barbecue, deze gegrilde maïskolven, afgewerkt met parmezaan. En vergeet er niet gesmolten boter over te doen, overheerlijk! Bekijk recept