Belgische foodblogster Ellen Van Gool van kokerellen.be bracht vorig jaar een prachtig kookboek uit: Gezellig Kokerellen. Ze weet als de beste hoe je een snelle, eenvoudige en voedzame maaltijd op tafel kan toveren, of het nu voor één persoon is of voor een heel gezelschap. Niet enkel met prachtige, kleurrijke recepten van haar hand, maar ook met de beste tips. Ellen vertelt aan ons hoe je snel, efficiënt en vooral lekker kan koken voor één persoon. Zo maak je er heerlijke 'me-time' van! En lees vooral verder, want ze geeft ook een heerlijk recept prijs.Me-time, baby!

Ben je iemand die regelmatig kookt voor één persoon? Dan heb je vermoedelijk al ontdekt dat het soms lastig kan zijn. Zo zijn niet alle recepten eenvoudig aan te passen aan één persoon (heb jij bijvoorbeeld al eens geprobeerd om 1/4de ei te gebruiken?) of is het lastig om een gerecht te maken waarbij je niet een heleboel restjes in de koelkast achterlaat. Dat moet anders kunnen!

Ellen van kokerellen.be
Ellen van kokerellen.be


In Gezellig Kokerellen vind je een heel hoofdstuk met recepten speciaal ontworpen voor solo chefs. Ik gebruik zo weinig mogelijk halfjes en kwarten. Mochten er toch restjes zijn, dan zorg ik ervoor dat je die gemakkelijk kan verwerken in een ander recept; uiteraard ook weer voor één persoon. Zo kan je gevarieerd eten zonder je blauw te betalen en zonder een koelkast gevuld met restjes en een diepvriezer vol reservemaaltijden.

Mijn tips voor overheerlijke eenpersoonsmaaltijden die niét saai of eentonig zijn:

Een basis voor meerdere gerechten

Maak een basisgerecht met je ingrediënten, bijvoorbeeld gegrilde groenten, en verwerk die vervolgens op uiteenlopende manieren. Maak er bijvoorbeeld een lekkere pasta mee op de eerste dag, verwerk ze op dag twee in een frittata en op dag drie in een falafel wrap. Zo minimaliseer je het werk (en de restjes) en hoef je niet twee dagen hetzelfde te eten.Maak maaltijden met ingrediënten die lang meegaan

Als je voor één persoon kookt, kan het moeilijk zijn om ingrediënten op te maken voordat ze bederven. Probeer ingrediënten te gebruiken die langer meegaan, zoals ingeblikte of gedroogde peulvruchten, bevroren groenten en rijst of pasta. Verse kruiden durven ook snel te verwelken. Snij alles in een keer fijn en bewaar wat je niet nodig hebt in een herbruikbaar zakje in de diepvriezer.

Experimenteer met ingrediënten

Als je voor één persoon kookt, heb je meer flexibiliteit om te experimenteren met ingrediënten. Je hoeft niet te voldoen aan de ‘goestingskes’ van anderen, dus je kunt op ontdekking naar nieuwe ingrediënten en smaakcombinaties. Dit kan een leuke manier zijn om gerechten te ontdekken, helemaal naar jouw eigen smaak.

Investeer in klein keukengerei

Een kleine koekenpan, een kleine ovenschaal en kleine hakmolen zijn handig om in huis te hebben wanneer je voor regelmatig voor één persoon kookt. Deze items maken het gemakkelijker om kleinere porties te maken en de afwas is ook nog eens snel en gemakkelijk.

Plan je maaltijden vooruit

Het kan handig zijn om je maaltijden vooruit te plannen om niet alleen tijd, maar ook geld te besparen. Maak een boodschappenlijst op basis van van wat je nodig hebt voor de week. Zo grijp je ’s avonds ook sneller naar het ingeplande recept, omdat je alles al in huis hebt, dan naar een kant-en-klare maaltijd of afhaal.

Gebruik kruiden en specerijen

Kruiden en specerijen zijn een geweldige manier om karakter en pit toe te voegen aan je maaltijden. Experimenteer met verschillende kruiden en specerijen om te zien welke smaken je lekker vindt. Dit kan ook een goede manier zijn om een ​​gerecht een nieuwe draai te geven.

Kook grotere porties en vries in

Als je toch liever in één keer een grotere hoeveelheid maakt, kun je het overschot invriezen. Zo heb je heel wat maaltijden klaar zitten voor een moment waarop je geen zin hebt om te koken. Gerechten die wat langer duren lenen zich daar goed toe, denk bijvoorbeeld aan een lasagna of stoofpot. Zorg er wel voor dat je de maaltijden op de juiste manier invriest en weer opwarmt om de kwaliteit en veiligheid van het voedsel te behouden. Online vind je heel veel tips over hoe je maaltijden het beste invriest en de houdbaarheid ervan.

Me-time, baby! Have fun!

In alle rust en vrede kunnen koken, dat is fijn. Creëer een moment van zen door bijvoorbeeld naar muziek of een interessante podcast te luisteren tijdens het koken. Koken kan echt een creatieve uitlaatklep én een manier om te ontspannen zijn. Geniet van het proces en van je lekkere maaltijd achteraf. Smakelijk!

Zelf eens testen? Ontdek hier Ellen's Bloemkoolmacaroni met kaas uit de oven.