Couscous of rijst hoeven we vast niet meer aan je voor te stellen. Maar er zijn tegenwoordig meer en meer granen en pseudo-granen die de weg naar onze keuken vinden! Wat een welkome afwisselen voor dat klassieke patatje.

Granen zijn leverancier van koolhydraten, een belangrijke energie- en voedingsbron voor onze lichaam. De meest bekende granen zijn ongetwijfeld tarwe, maïs en haver. Maar er is zoveel meer! En het goede nieuws is, deze granen (en pseud0granen) zijn niet enkel lekker in brood, maar kunnen ook gebruikt worden in een lekker vullende en voedzame maaltijd. Probeer trouwens zo vaak mogelijk voor de volkoren versie te gaan. Daarin zitten waardevolle voedingsstoffen, zoals vitamines, mineralen en vezels. Meer info daarover lees je hier. En zoals je waarschijnlijk ook wel weet, is variatie ook goed. Daarom: een overzicht van verschillende granen + recepten om meteen mee aan de slag te gaan!


Bulgur
Bulgur wordt gemaakt van verschillende tarwesoorten, maar meestal van durum (harde tarwe). De tarwekorrels worden eerst gestoomd, daarna gedroogd en vervolgens grof gemalen of gebroken. Bulgur is vooral gekend in de Turkse, Arabische en Mediterrane keuken. Het heeft een licht nootachtige smaak. Bulgur hoef je trouwens ook niet meer te koken, enkel te weken in (heet) water, om het te garen. Al kan je het ook klaarmaken zoals pilaf, in een bouillon. Bulgur is het hoofdbestanddeel van de Libanese klassiekers kibbeh en tabouleh.

Spelt
Spelt is een hele oude graansoort, die nu terug aan bekendheid begint te winnen. Er wordt wel eens beweerd dat spelt gezonder is dan tarwe, maar dat is niet per se zo. De impact op het milieu is wel lager omdat de graansoort minder meststof en water nodig heeft, en resistenter is voor ziektes. De speltkorrels worden vermalen tot meel voor brood, maar kunnen ook zo gekookt worden voor een lekkere voedzame maaltijd!

Quinoa
Quinoa (uitgesproken [kien-wa]) wordt al eeuwen geteeld op de hoogvlakten van Peru en Bolivia, waar niks anders wil groeien, en wordt daarom wel vaker het ‘oergraan’ genoemd. Toch is het eigenlijk geen graan maar een zaad. Net zoals rijst, boekweit en soja bevat het geen gluten. Hierdoor is het een dankbaar alternatief voor wie glutenintolerant is of voor wie graag op de lijn let. De zaadjes zijn makkelijk verteerbaar, bevatten weinig zetmeel en vet. Ze zijn vezelrijk en een goede bron aan eiwitten. Hierdoor zouden ze net als soja en peulvruchten een duurzame bron aan eiwitten kunnen zijn voor vegetariërs en veganisten. Mooi meegenomen!

Boekweit
Boekweit is een pseudograan (dus geen familie van tarwe), zowaar familie van de rabarber! Maar qua voedingswaarde moet het niet onderdoen voor tarwe. Boekweit is glutenvrij en rijk aan koolhydraten, vezels, B-vitamines en verschillende mineralen. Bovendien bevat boekweit alle 9 essentiële aminozuren, die mensen via de voeding moeten binnenkrijgen. Win-win, toch?

Freekeh
In tegenstelling tot quinoa is freekeh wel degelijk een graanproduct. Het vindt zijn oorsprong in het Midden-Oosten. Freekeh is eigenlijk niet meer dan jonge tarwe. Deze wordt geoogst wanneer de korrel nog groen en zacht is. Hierdoor zit de kiem boordevol vitaminen en mineralen. De geoogste freekeh wordt op een stapel gelegd en vakkundig in brand gestoken, zodat enkel het stro en het kaf van de tarwe in vlammen opgaat. De zaden blijven hierdoor gespaard en krijgen een lekkere geroosterde en nootachtige smaak mee. Moet je proeven!

Gierst
Gierst is een eeuwenoude graansoort die populair was in Azië, voor rijst het daar helemaal overnam. Gierst kent ook dezelfde bereidingswijze als rijst, en is ook glutenvrij. Leuk dus om eens te testen en op het menu te zetten! Volgende week bijvoorbeeld? Want je kan een heerlijk receptje bij Foodbag.be bestellen met gierst!

En nu aan de slag met die bijzondere graansoorten!


Bulgur met kip en worteltjes


Bulgur met kip en worteltjes
Dit kommetje met bulgur, kip en worteltjes is heerlijk comfortfood met een Midden-Oosterse twist. Heerlijk met crunchy pijnboompitjes. Bekijk recept



Gevulde aubergine met bulgur en amandelen


Gevulde aubergine met bulgur en amandelen
Heerlijke gevulde aubergines met bulgur, amandelen en granaatappelpitjes, afgewerkt met een frisse yoghurtsaus met munt. Wat een traktatie! Bekijk recept





Salade van spelt en zoete aardappel


Salade van spelt en zoete aardappel
Deze salade van spelt en zoete aardappel is lekker licht en zit toch bomvol smaak en goede voedingsstoffen. Heerlijk als lunch of licht avondmaal. Bekijk recept



Risotto van spelt met girolles


Risotto van spelt met girolles
Risotto hoef je niet per se van rijst te maken, het werkt ook met andere graansoorten! Een heerlijk vegetarisch gerecht, afgewerkt met girolles, smakelijk! Bekijk recept



Pompoenstoofpotje met boekweit en feta


Pompoenstoofpotje met boekweit en feta
In de herfst eten we pompoen! Vandaag op het menu: een verrassende stoofpotje van pompoen, in combinatie met voedzame boekweit en afgewerkt met feta. Een overheerlijke combinatie in een origineel vegetarisch gerecht. Laat het smaken! Bekijk recept



Herfstsalade met boekweit, geroosterde wortel en geitenkaas


Herfstsalade met boekweit, geroosterde wortel en geitenkaas
Op zoek naar een gezonde opkikker? Wat denk je van een heerlijke vegetarische salade met voedzame boekweit, geroosterde wortel, geitenkaas, waterkers en een frisse citroen-dille dressing. Een feest van smaken en texturen, hoera! Bekijk recept



Quinoa taboulé met rode biet


Quinoa taboulé met rode biet
Een frisse superfood salade, dit vitaminebommetje met quinoa, rode biet, kerstomaatjes en feta. Een gezonde lunch om mee uit te pakken! Bekijk recept



Mexicaans stoofpotje met kip en quinoa


Mexicaans stoofpotje met kip en quinoa
Dit stoofpotje doet wat aan chili con carne denken, maar dan in een lichtere versie met kip en voedzame quinoa. Bekijk recept



Freekeh salade met geitenkaas en aubergine


Freekeh salade met geitenkaas en aubergine
Freekeh is een heerlijk gezond en makkelijk graan om te gebruiken. Deze salade met geitenkaas, aubergine en granaatappel is lekker fris en verrassend als lunch. Bekijk recept



Tabouleh van gierst met gebakken Berloumi en verse kruiden


Tabouleh van gierst met gebakken Berloumi en verse kruiden
In dit gerecht vervangen we de couscous door gierst. Die geeft het gerecht net iets meer bite. Wist-je-datje: dit graangewas behoort tot de familie van de grassen. Zin in? Bestel deze week bij Foodbag.be!