Gevulde kalkoen is een typisch feestgerecht dat traditioneel met Thanksgiving in de Verenigde Staten wordt gegeten. Thanksgiving is een oogstfeest dat ontstaan is in de 17de eeuw en vandaag nog steeds gevierd wordt. Amerikaanse soldaten brachten het gerecht mee uit hun land na de Tweede Wereldoorlog en zo werd ook bij ons gevulde kalkoen een feestmaaltijd bij uitstek. Ondertussen is het een populair gerecht op de kersttafel. Het is makkelijk vooraf te bereiden en ideaal voor als je een grote groep mensen ontvangt. Het enige nadeel is dat de kalkoen enkele uren in de oven moet staan vooraleer hij gaar is maar die tijd kan je dan weer gebruiken voor een uitgebreid aperitief en een smakelijk voorgerecht.
Aan de slag met kalkoen!
Kalkoen is vrij zacht en neutraal van smaak. Net daarom is een lekkere vulling van groot belang. Wij zetten drie heerlijke smaakcombinaties op een rijtje:
- Kruidige kalkoen met appel: vul de kalkoen met een mengeling van 1 kg kippengehakt, 2 eitjes, 3 appelen in blokjes gesneden, wat tijm, rozemarijn, peper en zout. Vind het volledige recept hier.
- Lekker zoet: vul de kalkoen met een mengeling van 1 kg kippengehakt, 2 eitjes, 200 g gedroogde abrikozen, enkele salieblaadjes, peper en zout. Ontdek het recept hier.
- Met nootjes en spek: bak 250 g spekjes met een fijngesnipperde ui, meng het geheel met enkele kastanjes (gepeld en ik blokjes gesneden), wat fijngehakte walnoten en 50 g witte broodkruimels. Vind het volledige recept hier.
Bereiding
- Bestel bij je poelier of beenhouwer een reeds ontbeende kalkoen.
- Snijd de kalkoen zijdelings open, vul met de vulling en naai toe met keukentouw.
- Zet de kalkoen de eerste 40 minuten zonder aluminiumfolie in de oven (220°C), zo kan hij mooi kleuren. Nadien pak je de gevulde kalkoen best in in aluminiumfolie en bak je het geheel verder in een oven op 180°C. Bevochtig de kalkoen af en toe met een lepel braadvocht zodat het vlees niet uitdroogt.
Bereidingstijden:
- 2 tot 3,5 kg 40 min + 1u - 1,5u
- 3,5 tot 5,5 kg 40 min + 1,5 u - 2,5u
- 5,5 tot 7 kg 40 min + 2,5 u - 3u
- 7 tot 9 kg 50 min + 3 u - 3,5 u
- 9 tot 11 kg 50 min + 3,5 u - 4u
- Check of de kalkoen gaar is door met een mes of een breinaald in de kalkoen te steken. Voelt de punt van de breinaald of het mes heel warm aan, dan is de kalkoen gaar.