Ik ben dol op ovenschotels, zeker op gure hersfstdagen zijn ze de perfecte maaltijden om klaar te maken: ze zijn snel voor te bereiden, je kan er alle kanten mee op en ze smaken lekker verwarmend. In iedere wereldkeuken is er een mooi aanbod aan ovenschotels te vinden. Ik focus me nu even op de Italiaanse keuken en laat je graag kennis maken met enkele recepten die in de oven bereid worden.

Melanzane alla parmigiana


Oké, ik begin meteen met een van mijn favoriete gerechten uit de Italiaanse keuken: melanzane alla parmigiana. Lekkere aubergines met tomatensaus en kaas. Echt om je vingers bij af te likken! Heb je het nog nooit op? Dan is het echt de moeite waard om binnenkort hiermee aan de slag te gaan.

Melanzane alla parmegiana
Melanzane alla parmegiana

Ravioli met lamsvlees in de oven


Italië meets Griekenland in dit gerecht met ravioli en lamsvlees. Lust je geen lamsvlees? Dan kan je die vervangen door rundvlees. Over het gerecht gaat een lekkere laag kaas die je dan nog even gratineert in de oven. Het is een ideaal gerecht om als zondagsdiner te serveren.

Ravioli met lamsvlees in de oven
Ravioli met lamsvlees in de oven

Vegetarische lasagne


De vegetariërs onder ons worden zeker niet in de kou gelaten in dit artikel, want ook voor hen zijn er een tal van ovenschotels die ze klaar kunnen maken. Bij een goed vegetarisch gerecht mis je het vlees of de vis niet en dat is zeker het geval bij dit recept!

Vegetarische lasagne
Vegetarische lasagne

Ovenschotel met porcini


Procini of eekhoorntjesbrood zijn paddenstoelen die vaak gebruikt worden in de Italiaanse keuken. Toch is het niet altijd evident om verse porcini te vinden. Gelukkig worden ze ook in gedroogde vorm aangeboden en deze kan je die in menig supermarkt kopen. Je moet ze dan even laten wellen in water of bouillon en dan kan je ze perfect in gerechten gebruiken zoals in deze ovenschotel.

Ovenschotel met porcini
Ovenschotel met porcini

Osso Bucco


Heerlijk zo’n carnivorenschotel! Osso bucco is een typisch Italiaans gerecht gemaakt van kalfschenkel die je rustig laat koken tot het vlees bijna uit elkaar valt. Je kan het klaarmaken op een kookvuur, maar ook gewoon in de oven. Vaak wordt osso bucco gegeten in combinatie van een lekkere risotto. Krijg je het water al in je mond? Trek dan vlug je keukenschort aan en ga aan de slag!

Osso bucco
Osso bucco


Save

Save