Quinoa is tegenwoordig overal. Het ‘wondergraan’, het nieuwe superfood, … je wordt haast gedwongen om het te eten. Maar is quinoa meer dan een trendy graantje? Is het echt zo gezond?

Kefta met kip en quinoa
Kefta met kip en quinoa


Veel vroeger al in de jaren ’70 en ’80 aten gezondheidsfreaks quinoa dat toen enkel verkocht werd in de rekken van natuurvoedingswinkels en speciaalzaken. Gezonder eten was toen al een trend maar we lieten ons vooral leiden door meningen van voedselconsulenten en experts. Nu gaan we meer zelf op zoek naar gezonde voeding en experimenteren we volop. Toch worden we nog steeds beïnvloed door trends en zorgen de raw-foodbeweging en de superfoodhype ervoor dat quinoa gewoon in de supermarkt te vinden is naast de rijst en de couscous. Quinoa eten geeft zelfs een bepaalde status mee: ‘Ik eet quinoa, dus ik ben hip en gezond’.

Wat is quinoa eigenlijk?


Quinoa wordt al eeuwen geteeld op de hoogvlakten van Peru en Bolivia, waar niks anders wil groeien, en wordt daarom wel vaker het ‘oergraan’ genoemd. Toch is het eigenlijk geen graan maar een zaad. In 2013 kwam de FAO, de Voedsel- en landbouworganisatie van de Verenigde Naties, op het idee dat quinoa het wereldwijde voedseltekort zou kunnen aanpakken. Dus riepen ze 2013 uit tot ‘het jaar van de quinoa’. Onbedoeld zorgde dit voor een enorme impuls aan de westerse quinoahype die net op gang kwam. De vraag naar deze zaadjes steeg explosief en ook in de rest van de wereld zag men wel brood in het telen van quinoa. Tegenwoordig worden quinoazaadjes zelfs in Nederland of België geteeld en ook in de V.S. wint het telen van quinoa aan belang.

Gevulde tomaten in de oven
Gevulde tomaten in de oven

Echt gezond?


Net zoals rijst, boekweit en soja bevat quinoa geen gluten. Hierdoor is het een dankbaar alternatief voor wie glutenintolerant is of voor wie graag op de lijn let. De quinoazaadjes zijn makkelijk verteerbaar, bevatten weinig zetmeel en vet. Ze zijn vezelrijk en een goede bron aan eiwitten. Hierdoor zouden ze net als soja en peulvruchten een duurzame bron aan eiwitten kunnen zijn voor wie geen of minder vlees eet.

Quinoa taboulé met rode biet
Quinoa taboulé met rode biet

Superfood?


Nee, niet echt. Maar wel gezond en een goede afwisseling voor aardappelen, rijst of pasta. Superlekker? Wij vinden alvast van wel. Quinoa is ontzettend veelzijdig en kan je zowel warm als koud eten. Wat dacht je van een quinoa taboulé met rode biet of gevulde tomaat in de oven? Mag het wat exotischer? Probeer dan ons Mexicaans stoofpotje eens met kip en tomaat of proef van een kefta met quinoa!

Mexicaans stoofpotje met kip en tomaat
Mexicaans stoofpotje met kip en tomaat