In augustus begint het vijgenseizoen! Het ideale moment dus om je keuken in te duiken en aan de slag te gaan met deze heerlijk zoete vrucht. In principe zijn vijgen het hele jaar door verkrijgbaar, maar in het vijgenseizoen -dat loopt van augustus tot november- zijn ze extra sappig, vol van smaak en bovendien goedkoop. Daarnaast is het ook gewoon leuk om volgens de seizoenen te eten, zo forceer je de natuur niet en zorg je voor variatie op je bord!

Een vijg is een erg delicate vrucht, dus het is belangrijk om in de supermarkt de goede exemplaren te kiezen. Let vooral goed op de schil: als ze zacht en droog aanvoelt, zonder bruine plekjes, dan is de vijg op z’n best. Deze strenge keuring is zeker niet bij alle fruitsoorten nodig. Integendeel, vaak zijn we net te kieskeurig, met als gevolg dat veel fruit onnodig in de vuilnisbak belandt.

Dat fruit tijdens de maaltijd niet gezond zou zijn, is een fabeltje. Men beweert wel eens dat fruit in combinatie met andere voedingsmiddelen zou gaan gisten in de maag, maar dat is al lang achterhaald. Ik ben juist een grote fan van fruit tijdens de maaltijd: het is verfrissend, geeft een zoete toets en je krijgt ook nog eens een heleboel vitaminen binnen. Win-win, toch?

Gevulde vijgen
Gevulde vijgen


Als vijgen vers zijn, kan je ook de schil eten. Is dit niet meer het geval? Snijd ze dan open en gebruik enkel het vruchtvlees. Je kan ook kiezen voor gedroogde vijgen, deze bevatten wel meer calorieën omdat al het water uit de vrucht onttrokken is. Vul de gedroogde vijgen met cambozola, werk af met wat ham, een prikkertje erin en een lekker aperitiefhapje kan geserveerd worden.

Salade van vijgen en warme geitenkaas
Salade van vijgen en warme geitenkaas


Een klassieker die me keer op keer over stag doet gaan, is een vijgensalade met geitenkaas en rucola. Zo simpel, maar onverantwoord lekker. Dit gerechtje doet het trouwens ook erg goed als voorgerecht, of voor de liefhebbers kan het zelfs ook dienst doen als dessert. Een ander lekker zomers voorgerecht om de avond goed mee in te zetten is fijngesneden meloen met vijgen en bacon. Overheerlijk met een beetje verse munt!

Gebakken halloumi met vijgen
Gebakken halloumi met vijgen


Verse vijgen zijn ook heerlijk als ze warm zijn, bijvoorbeeld in combinatie met halloumi, een zalig kaasje uit Cyprus dat je ook kan bakken. Een fantastische lunch!

Fijn gesneden meloen met bacon en vijgen
Fijn gesneden meloen met bacon en vijgen


Een iets minder voor de hand liggend vijgengerecht, zijn hartige pannenkoeken met vijgen, mozzarella en parmaham. Hiermee zal je jouw gasten echt aangenaam verrassen en je komt bovendien nog eens origineel uit de hoek.

Pannenkoeken met mozzarella, vijgen en parmaham
Pannenkoeken met mozzarella, vijgen en parmaham


Een diner is pas echt geslaagd als je nadien nog lang watertandend kunt terugdenken aan het dessert. Deze panna cotta met gepocheerde vijgen zal daar vast en zeker voor zorgen.

Panna cotta met gepocheerde vijgen
Panna cotta met gepocheerde vijgen


Is er nog plaats voor een stukje gebak? Dan kom je wel erg origineel uit de hoek met deze mooi ogende ricottacake met verse vijgen, yum!

Ricottacake met vijgen
Ricottacake met vijgen