Glaasjes of verrines gaan al een aantal jaren mee, maar er zit absoluut nog geen sleet op. Integendeel. Ik pak dan ook nog altijd graag uit met verrines bij het aperitief en heb er best een voorraadje staan in allerlei vormen en formaten. Altijd leuk om variatie te brengen. En wat variatie betreft, die breng ik ook door wat ik in de glaasjes doe: een warm soepje, een koude cocktail,…

Forelcocktail met appel en knolselder
Forelcocktail met appel en knolselder

Geraffineerde verrines


Met een soepje in een (hittebestendig) glaasje scoor je altijd en al zeker als dat mooi kleurt, zoals een waterkerssoep die je afwerkt met een stukje gerookte heilbot voor nog meer (kleur)effect. Idem dito is dat voor een wit preisoepje waar je wat verse groene kruiden en donkerrode gedroogde ham over strooit. Wow!-effect verzekerd. Of nog een bloemkoolcrème met spekblokjes, écht supermakkelijk, maar geserveerd in een galant glaasje krijgt het eenvoudige soepje plots feestallures.

Preisoepje met gedroogde ham
Preisoepje met gedroogde ham

Makkelijk en mooi


Een van de grote voordelen van verrines is dat je zelfs met de makkelijkste recepten je gasten toch kunt verrassen. Neem nu bijvoorbeeld de forelglaasjes. Wat gekookte aardappelen en fijngesneden gerookte forel, afwerken met zure room en dille en je hebt een topglaasje waarmee je je gasten zeker en vast zult imponeren. Forel is trouwens een topper in glaasjes. Nog zo’n getuige daarvan is deze forelcocktail met appel en knolselder, klaar in een handomdraai, maar toch geraffineerd! Wil je helemaal verrassend uit de hoek komen? Kies dan voor paling. Heerlijk zoet-zuur gekaramelliseerd, o zo lekker! De eindejaarsfeesten zijn dan ook het perfecte excuus om dit exquise stukje vis op het menu te zetten. Nog zo’n ‘vergeten’ lekkernij, da’s een garnalencocktail. Om het extra feestelijk te maken, kan je ook voor krab kiezen in plaats van voor garnalen. Pure nostalgie, puur genieten!

Gekarameliseerde paling
Gekarameliseerde paling


Garnalencocktail in verrines
Garnalencocktail