Eigenlijk werd ik pas overtuigd door de hummusgekte toen mijn moeder zo’n 5 jaar geleden vol lof sprak over dit gerecht na een bezoek aan Israël. Ondertussen ben ik er verzot op. Eens je het een keertje zelf gemaakt hebt, ga je niet meer terug naar de potjesversie.
De traditionele versie
Hummus komt oorspronkelijk uit Libanon maar is tegenwoordig populair in heel het Midden-Oosten, Noord- Afrika en Turkije. Hummus bestaat uit een mengeling van kikkererwtenpuree met tahina of tahini. Tahini is een sesampasta die de kikkererwtenpuree op smaak brengt. Het smaakt vrij fel door en het is niet bedoeld om puur te eten maar je kan er ook fijne tahinidressings mee maken.
Bij het traditionele recept worden gedroogde kikkererwten gebruikt die men een nacht laat weken en die nadien 1 tot wel 2 uur zachtjes moeten sudderen op het vuur. Bekende chef Yotam Ottolenghi bracht een recept uit waarbij de kooktijd beperkt werd tot 40 minuten. Hij zorgde voor een echte evolutie en maakte het gerecht bekend in Groot-Brittannië en later ook bij ons. Wanneer ik in Londen ben is een stop in één van Ottolenghi’s deli’s een absolute must. Ik was dan ook erg gelukkig toen er vorig jaar achter mijn hoek een echte hummusbar opende. Hier kom je voor de real deal, warme hummus met extra kikkererwten en zalige pitabroodjes.
Experimenteren met hummus
Maar ik maak ook geregeld zelf hummus. Ik hou ervan om te experimenteren met verschillende smaken. Zo kan je een beetje currypoeder toevoegen voor een echte curry hummus of wat cayennepeper voor extra pit. Of meng er rode bieten onder voor een mooie roze kleur. Ik hou er ook van om er een beetje look en verse olijfolie onder te doen.
Als het echt snel moet gaan neem ik gewoon een blikje kikkererwten dat ik dan in de keukenrobot fijnmaal met een half teentje look en wat olijfolie. Erg lekker en ideaal voor als je onverwachts bezoek hebt. Proberen maar!
Bekijk hier het recept voor snelle hummus met rauwe groenten.