De perfecte avocado
Helaas heb ik nog niet dé trick gevonden om er perfecte exemplaren uit te kiezen. Het is een beetje een kwestie van geluk. Zo gaat er al een tijdje een foto op het internet de ronde, die toont dat je het steeltje van je avocado moet plukken: is het vruchtvlees nog felgroen, dan is de avocado nog niet rijp. Is de avocado geel, dan is hij net goed, bij te bruin is hij al te ver. Maar geef nu toe: in de winkel kan je toch niet alle steeltjes staan plukken tot je de juiste avocado gevonden hebt? En dan nog vind ik dat het niet altijd werkt.
Wat werkt meestal wel? Ik ga resoluut voor Hass-avocado’s: dat zijn die met een donkerbruine, dikke, ruwe schil. Die hebben de lekkerste, romigste smaak. Als je heel voorzichtig duwt op de schil, moet die een beetje meegeven, dan heb je het meeste kans op een lekker en rijp exemplaar in de avocadoloterij. Maar dan nog kan je al eens pech hebben. Heb je een avocado gekocht die nog te hard aanvoelt? Doe hem enkele dagen in een papieren zakje met een banaan.
Hoe eet je guacamole?
Zoals ik, gewoon met een lepeltje uit het kommetje? Of uiteraard is het overheerlijk met tortillachips om te dippen. Guacamole is ook de perfecte match met een stukje gegrilde kip. Ik eet het ook vaak op een bruine getoaste boterham als ontbijt. En als je een taco-avondje organiseert, mag het favoriete dipsausje uiteraard ook niet ontbreken.
En hier is het dan, mijn favoriet recept voor guacamole. Mijn ‘geheim’ is om ajuintjes heel fijn te snipperen, dat zorgt voor een heerlijke crunch, en kerstomaatjes te gebruiken, die hebben doorgaans veel meer smaak dan gewone tomaten. Verder zijn limoensap, zure room, peper, zout en koriander onontbeerlijk. Liefhebbers van knoflook voegen dat ook toe, maar ik hou niet zo van de rauwe smaak. In de supermarkt verkopen ze zakjes met guacamolekruiden. Volg de instructies op het pakje niet, maar voeg gewoon een theelepeltje van de kruiden aan je guacamole toe, verrassend lekker!
En wat dacht je van een luie guacamole? Dan neem je alle ingrediënten van de guacamole, maar snij je ze in groffere stukken. Meteen een perfecte lunchsalade!
Opvallend eigenlijk ook, hoeveel ingrediënten de Aziatische en de Mexicaanse keuken gemeen hebben, zoals avocado’s, limoen en koriander. Met enkele aanpassingen kan je dus ook een Aziatische versie maken: Bangkokamole!
Besprenkel avocado’s trouwens altijd met sap van limoen, dan verkleuren ze minder snel. Je kan ook de pitten van de avocado bij je guacamole leggen, dan zou die beter bewaren. Of het echt waar is, weet ik niet, maar je doet er natuurlijk geen kwaad mee.