Rauwe vis heeft mij altijd al weten te bekoren. Ik ben verzot op sushi, sashimi, carpaccio en tartaar van zalm, zeebaars of coquilles. Mijn nieuwste liefde gaat uit naar ceviche, een rauwe visschotel uit Latijns-Amerika en een echt smaakbommetje!

Heerlijke ceviche clasico met zoete aardappelpuree
Heerlijke ceviche clasico met zoete aardappelpuree


Ceviche zou oorspronkelijk uit Peru komen maar wordt ondertussen overal in Latijns-Amerika als lokale specialiteit gegeten. Mijn eerste portie ceviche proefde ik wat dichterbij in Londen. Londenaren zijn ons altijd een stapje voor als het wereldse smaken betreft. Daar vind je echte ceviche restaurants als ‘Ceviche’ van de bekende Martin Morales die het gelijknamige kookboek schreef. Of ‘Senor Ceviche’, een levendig Peruaans restaurant in de hippe Soho wijk. Ik wacht dus geduldig op het eerste echte ceviche restaurant in Antwerpen.

Ik vind ceviche zo geweldig omdat het echt een heel smaakvol gerecht is met pit. Voor de bereiding kunnen verschillende vissoorten gebruikt worden. Die vis wordt dan in dunne plakjes gesneden en gemarineerd in limoensap. De rauwe vis mag wel niet te lang marineren want door de zuren van het limoensap gaat de vis eigenlijk voor een deel garen. Aan de plakjes vis worden dan fijngesneden uien, chilipeper en zout toegevoegd.

Het klassiek recept voor ceviche wordt gemaakt met zeebaars. Die wordt dan vaak geserveerd met een puree van zoete aardappel, lente-ui en koriander. Soms wordt er nog avocado aan toegevoegd. Maar eigenlijk kan je variëren met allerlei vissoorten en smaken. Belangrijk is wel dat je steeds hele verse vis gebruikt omdat het echt een delicaat gerecht is. Een goede ceviche moet voor mij ook mooi in balans zijn: fris-zuur maar toch pittig. Ik moet het gevoel hebben dat ik er nadien nog een bord van op kan.

In plaats van te wachten op een trendy cevicherestaurant ging ik dan maar zelf aan de slag en begon ik te experimenteren met allerlei gerechtjes en receptjes. Je kan bijvoorbeeld een ceviche-avond organiseren waarbij je verschillende vissoorten en toppings in huis haalt. Je kan dan iedereen zijn eigen originele versie laten maken. Alvast 10 punten voor sfeer en gezelligheid!