Al van jongs af aan heb ik een zwak voor de Italiaanse keuken. Draai het of keer het zoals je wil: hoe eenvoudig de combinaties ook zijn, het is altijd verdomd lekker! Het liefst van al zou ik elke dag Italiaans eten, maar veel van mijn lievelingsgerechten laten dat caloriegewijs niet echt toe. Gelukkig kan je met een beetje goede wil verschillende topklassiekers omtoveren in een gezondere variant, en welk gerecht leent zich daar nu beter voor dan lasagne?

Een lichte lasagne van courgette met tonijn
Een lichte lasagne van courgette met tonijn


Als ik voor een gezonde versie ga, wil ik dat die minstens even lekker en smaakvol is als het originele gerecht, en ik wil vooral niet de drang hebben om na het eten een snoepwinkel te overvallen. Ik probeer dus om zo veel mogelijk snelle koolhydraten te vermijden en dat zijn in dit geval de pastavellen en de bechamelsaus. Ook het gehakt heb ik vervangen, maar als tegemoetkoming mag de kaas wel blijven, want wat is een wereld zonder kaas?

Ik hoor je al denken; wél kaas en geen pasta? Dat slaat toch nergens op? Toch wel, want in mijn lasagne van courgette met tonijn zal je deze dikmaker zeker en vast niet missen. Ik vervang de pasta namelijk door courgetteplakjes, het vlees door tonijn en de bechamelsaus door een pittige tomatensaus gemengd met een lepeltje mascarpone. Uiteraard afgewerkt met enkele plakjes mozzarella, gewoonweg héérlijk!

Een gezonde lasagne met zalm en broccoli
Een gezonde lasagne met zalm en broccoli


Geen fan van courgettes? Je kan ze makkelijk vervangen door aubergine. Gril de aubergineplakjes in de pan en leg ze nadien kort in de oven, zo zijn ze lekker zacht! Nog niet overtuigd? Dan kan je ook steeds teruggrijpen naar pastavellen en deze ter compensatie combineren met een extra gezonde vulling. Zoals bijvoorbeeld in deze zalmlasagne met broccoli. 

Lasagne van tarbot met paprika
Lasagne van tarbot met paprika


Of wat dacht je van een variant met witte vis? Deze tarbotlasagne is niet alleen super lekker, maar ook een streling voor het oog. Ga je liever de vegetarische toer op? Probeer dan eens deze spinazielasagne.

Spinazielasagne met champignons en tomaat
Spinazielasagne met champignons en tomaat


Mamma Mia! Keuze genoeg, dus!