Hummus is oorspronkelijk afkomstig uit Libanon, maar is snel verspreid geraakt over het hele Midden-Oosten. Het woord 'hummus' is Arabisch voor 'kikkererwten'. Er bestaan tal van recepten voor de dip, met zo goed als altijd deze basisingrediënten: gekookte kikkererwten, tahin (dat is sesampasta), knoflook, olijfolie, komijn, citroensap en peper en zout. Deze worden allemaal gemixt tot een egale, romige puree. Overheerlijk met platbrood, pitabroodjes of groenten in staafjes gesneden.
Zelf aan de slag
Om zelf hummus te maken, kan je gedroogde kikkererwten een nacht laten weken en ze dan ongeveer een uur laten koken, tot ze mooi zacht zijn. De witte velletjes rondom de erwten komen gemakkelijk los, je verwijdert ze best omdat ze voor een bittere smaak kunnen zorgen. Als je wat meer tijd hebt om te koken, raden we zeker aan om deze manier eens te proberen, je zal versteld staan van het resultaat (en de smaak!). Maar met voorgekookte kikkererwten uit een bokaal of blik lukt het ook prima. Dit is het recept voor de basisversie:
- 1 blik voorgekookte kikkererwten, uitgelekt
- 1 citroen
- 1 teentje knoflook
- 4 el tahin
- 1 el olijfolie extra vierge
- ½ kl komijn
- peper en zout
- Pers de knoflook en het sap van de citroen.
- Doe de uitgelekte kikkererwten samen met de helft van het citroensap, de knoflook, de tahin, de olijfolie en de komijn in een keukenrobot en mix tot een gladde pasta.
- Het is belangrijk dat je nu goed gaat proeven, en de hummus zelf goed op smaak brengt. Extra olijfolie, nog wat citroensap, komijn en peper en zout... het is zoeken naar een juiste balans!
Zin om eraan te beginnen? Deze week zit er een heerlijk gerecht met hummus in de 15gram Foodbox: Wraps met hummus en geroosterde groenten. Bestellen kan hier.
Lekkere variaties
Eens je de basisversie in de vingers hebt, kan je eindeloos gaan variëren! Voeg extra kruiden toe, zoals currypoeder, kurkuma of ras-el-hanout. En geroosterde gare groenten doen het ook prima bij hummus. Zo kan je hummus van rode biet, pompoen, aardpeer, ... maken! Ga zelf creatief aan de slag en maak de lekkerste gezonde dip. Succes!