Leuke en lekkere trend gespot in het wereldje van de gezonde voeding: bloemkoolcouscous! Bloemkool heeft zijn gezonde nut al eerder bewezen met lekkere uitvindingen zoals bloemkool-kaassaus in plaats van bechamelsaus, als pizzabodem en bloemkoolsteaks als vleesvervanger. Maar vandaag hebben we het dus over kleine korreltjes bloemkool als couscous of rijst. In klassiekers zoals tabouleh of gebakken rijst vervang je de koolhydraten gewoonweg door bloemkool en BAM, je hebt een heerlijk gezond alternatief. Koolhydraatarm, lekker vullend en je hebt ook nog eens een extra portie groenten binnen, hoera!

Zelf bloemkoolcouscous maken is trouwens helemaal niet moeilijk! Je kan een bloemkool fijnhakken met een groot mes tot korrels in de grootte die jij wenst. Gebruik daarbij trouwens zeker ook de voedzame stam van de bloemkool, die belandt ten onrechte al eens bij het groenafval. Nóg gemakkelijker is het als je de bloemkool fijnhakt in een keukenrobot. Snij de bloemkool dan eerst in roosjes en doe ze in de keukenrobot. Gebruik om fijn te malen de ‘pulse’ functie, zodat je goed in de gaten kan houden hoe groot de korrels zijn. Als je de keukenrobot te hard zet, kan je hele bloemkool al gauw tot pulp gemalen zijn, en dat wil je ook niet. Maak korrels van maximum 2 millimeter groot, zo heb je nog een lekkere ‘bite’.

De bloemkoolkorrels kan je zo rauw gebruiken, ofwel kan je ze stoven. Doe dat met een klein beetje vetstof en wat water of bouillon. Zo verliest de bloemkool zijn strengere ‘kolige’ smaak, en komen de lichtjes zoete ondertonen naar boven. Je kan ook extra smaakmakers zoals kruiden en specerijen toevoegen, heerlijk!

Zelf zin gekregen in een heerlijke gezonde maaltijd met bloemkoolcouscous of -rijst? We geven je enkele verrassende recepten waar je mee aan de slag kan. Benieuwd of je hiermee je tafelgasten kan verrassen of misschien zelfs stiekem misleiden! Laat het smaken!

Kip met abrikozen en bloemkoolcouscous

Kip met abrikozen en bloemkoolcouscous
Kip, abrikozen, geroosterde amandelschilfers en ras el hanout is een heerlijke combinatie uit de Marokkaanse keuken. We maken er een lekker, maar ook gezond stoofpotje van en serveren er originele bloemkoolcouscous bij. Verrassend en lekker licht, zo hebben we het graag! Zin in? Deze topper kan je deze week bij de 15gram Foodbox bestellen!

Lamskefta met bloemkoolcouscous en salsa verde

Lamskefta met bloemkoolcouscous en salsa verde
Echt comfortfood, maar dan in een gezonde versie. Een heerlijke combinatie van bloemkoolcouscous, kruidige lamskefta en een pittig sausje met groene kruiden! Bekijk recept

Kalkoen chili met couscous van bloemkool

Kalkoen chili met couscous van bloemkool
Een heerlijk creatief gerechtje, geïnspireerd op de Mexicaanse keuken: chili met kalkoengehakt met daarbij een originele couscous van bloemkool. Licht & lekker! Bekijk recept

Bloemkoolcouscous met groentjes en feta

Bloemkoolcouscous met groentjes en feta
Supergezond en verrassend is deze bloemkoolcouscous met Zuiderse groenten, feta en granaatappelpitjes. Je merkt bijna niet dat de couscous van bloemkool is! Bekijk recept

Kip curry met bloemkoolrijst

Kip curry met bloemkoolrijst
Een echte klassieker uit de Chinese keuken, met een gezonde twist! We vervangen rijst door originele bloemkoolrijst. Heel gemakkelijk om te maken en zo heb je weer een extra portie groenten binnen! Koolhydraatarm en minstens even lekker als het origineel! Bekijk recept