Caesar salade, een ware klassieker onder de salades. Zouden we zelfs de keizer van de salades durven zeggen? Wel nee, want deze salade is niet, zoals vele mensen denken naar Julius Caesar vernoemd, maar naar de uitvinder: Caesar Cardini.

Cardini was een hotel-en restauranteigenaar uit San Diego in de Verenigde Staten. Op een dag in 1924 was het zo druk in zijn restaurant, dat hij nog maar enkele ingrediënten in zijn keuken voorradig had. Hij begon dan maar salades te maken met wat hij nog had. Daags nadien kwamen mensen terug naar het restaurant om te vragen naar die specifieke salade. De Caesar salade was geboren!

De acht oorspronkelijke ingrediënten waren: Romeinse sla (vandaar ook wel die associatie met de Julius misschien), croutons, knoflook, parmezaan, ei, worcestersaus, olijfolie en citroensap. Ondertussen bestaan er talloze variaties en andere creatieve manieren om deze iconische salade te maken. Wij zetten onze favorieten op een rijtje!

1. Caesar salade met kip


Caesar salade met kip

Deze benadert het origineel. Er is flink wat discussie of ansjovis in een klassieke Caesar hoort of niet. Aan jou om te kiezen of je ze al dan niet gebruikt!

2. Caesar salade met avocado


Caesar salade met avocado

Een plaatje van een slaatje, deze versie met een avocadoroos. Het vraagt wat oefening om de avocadoroos te maken, maar het resultaat is spectaculair!

3. Caesar salade in een bokaal


Caesar salad in een bokaal

Deze salade in een bokaal doet het uitstekend als lunch om mee te nemen of op een picknick. Meng de salade vlak voor het opeten goed door elkaar, easy!

4. Lichte caesarsandwich met kip


Lichte caesarsandwich met kip

Hoewel het een salade is, durven er wel eens flink wat verborgen calorieën in sluipen. Dan is deze sandwich met kip een lekker licht alternatief!

5. Caesar salade wraps


Caesar salade wraps met kip

Dé bekende salade in wraps met krokante pijnboompitjes en een lichtere dressing op basis van yoghurt. Lekker licht en overheerlijk! Ook ideaal om een restje caesar salade mee te nenem als lunch trouwens!

6. Caesar salade met zalm


Caesarsalade met zalm

Een originele variatie op de klassieker, met gebakken zalm. Perfect voor een zomerse maaltijd!

7. Caesar salad met groene asperges en geroosterde krieltjes


Caesar salad met groene asperges en geroosterde krieltjes

Chef Caroline: "Ik gaf de klassieke Caesar salad een heerlijke Belgische upgrade, en voeg gegrilde groene asperges en geroosterde krieltjes toe. Kondig gerust aan aan je huisgenoten dat jullie vanavond 'Caesar salad deluxe' eten!" Bestel deze topper deze week bij Foodbag.be!