Een echte pièce de résistance, zoals ze dat noemen: een heerlijk stuk sappig vlees dat met veel liefde en geduld is klaargemaakt. Zet dit mooie stuk vlees in het midden van de feesttafel, en je zal ongetwijfeld veel 'oooohs' en 'aaaahs' scoren. En dan is het aan vader om mooie plakjes vlees af te snijden. Hou deze blog ook in de gaten, want binnenkort komen er heerlijke groentenschotels en aardappelbereidingen online, die dat mooie stuk vlees perfect begeleiden op de feesttafel!
Porchetta als pronkstuk
Ken je porchetta al? Deze Italiaanse klassieker is een groot stuk vlees dat je bestrijkt met een heerlijke vulling en dan oprolt en dichtbindt. Nadien kan je er dan mooie plakjes van snijden. In deze versie kozen we voor buikspek. Vraag aan je beenhouwer om de zwoerd eraan te laten, zo krijg je een prachtig goudbruin krokant korstje.
De klassieke kalkoen
Uiteraard hoort een grote kalkoen thuis in deze blogpost! Niets klassieker dan een mooie gevulde kalkoen met Kerstmis. Vraag aan je beenhouwer of poelier om de kalkoen voor jou uit te benen en zorg voor een verrassende vulling. Geen tijd om een ganse kalkoen te garen in je oventje? Je kan ook zelf een lekker kalkoengebraad maken.
Nog meer goed vlees in de kuip
Maar het stopt niet bij porchetta en kalkoen. Er zijn nog andere stukken vlees die zich perfect lenen voor een trage garing in de oven. Kalfskroon is een speciale versnijding van de ribben van het kalf, vraag ernaar bij je beenhouwer. Het oogt erg feestelijk en smaakt heerlijk. Of wikkel die klassieke rosbief eens in een krokant jasje van bladerdeeg. Gebruik restjes bladerdeeg om een mooi motiefje bovenop de rosbief te maken. Of ga voor een echte Franse klassieker, zoals fazant à la brabançonne of canard à l'orange. Feestelijk!