In onze reeks 'het perfecte feestmenu' kwamen al heerlijke bladerdeeghapjes en aperitiefsoepjes aan bod en lichte voorgerechten met vis, pasta en sint-jakobsvruchten. Nu is het tijd voor het stevigere werk! Als hoofdgerecht zien wij namelijk het liefst een schoon stuk vlees op tafel verschijnen.

Een echte pièce de résistance, zoals ze dat noemen: een heerlijk stuk sappig vlees dat met veel liefde en geduld is klaargemaakt. Zet dit mooie stuk vlees in het midden van de feesttafel, en je zal ongetwijfeld veel 'oooohs' en 'aaaahs' scoren. En dan is het aan vader om mooie plakjes vlees af te snijden. Hou deze blog ook in de gaten, want binnenkort komen er heerlijke groentenschotels en aardappelbereidingen online, die dat mooie stuk vlees perfect begeleiden op de feesttafel!

Porchetta als pronkstuk


Ken je porchetta al? Deze Italiaanse klassieker is een groot stuk vlees dat je bestrijkt met een heerlijke vulling en dan oprolt en dichtbindt. Nadien kan je er dan mooie plakjes van snijden. In deze versie kozen we voor buikspek. Vraag aan je beenhouwer om de zwoerd eraan te laten, zo krijg je een prachtig goudbruin krokant korstje.

Italiaanse porchetta van buikspek
Italiaanse porchetta van buikspek

15gram kerstspecial


De klassieke kalkoen


Uiteraard hoort een grote kalkoen thuis in deze blogpost! Niets klassieker dan een mooie gevulde kalkoen met Kerstmis. Vraag aan je beenhouwer of poelier om de kalkoen voor jou uit te benen en zorg voor een verrassende vulling. Geen tijd om een ganse kalkoen te garen in je oventje? Je kan ook zelf een lekker kalkoengebraad maken.

Gevulde kalkoen met appel en kruiden
Gevulde kalkoen met appel en kruiden


Gevulde kalkoen met nootjes
Gevulde kalkoen met nootjes


Kalkoengebraad met spek
Kalkoengebraad met spek

Nog meer goed vlees in de kuip


Maar het stopt niet bij porchetta en kalkoen. Er zijn nog andere stukken vlees die zich perfect lenen voor een trage garing in de oven. Kalfskroon is een speciale versnijding van de ribben van het kalf, vraag ernaar bij je beenhouwer. Het oogt erg feestelijk en smaakt heerlijk. Of wikkel die klassieke rosbief eens in een krokant jasje van bladerdeeg. Gebruik restjes bladerdeeg om een mooi motiefje bovenop de rosbief te maken. Of ga voor een echte Franse klassieker, zoals fazant à la brabançonne of canard à l'orange.  Feestelijk!

Kalfskroon met portosaus
Kalfskroon met portosaus


Rosbief in deegkorst
Rosbief in deegkorst


Fazant à la brabançonne
Fazant à la brabançonne


Canard à l'orange
Canard à l'orange

Op zoek naar nog meer inspiratie voor de feesten?
Download gratis onze 15gram kerstspecial.


Save

Save