Broccolini is een kruising tussen broccoli en Chinese kailan (ook wel Chinese broccoli of bimi genoemd). Deze groene groente heeft lange, slanke stengels en kleinere bloemknoppen dan gewone broccoli. Qua smaak is broccolini iets zachter en zoeter dan zijn bekende broccolibroer, met een subtiele, licht nootachtige nasmaak, de stengels doen qua bite en smaak ook wat denken aan groene asperges, dus een ideale vervanger buiten het aspergeseizoen! Het is een veelzijdige groente die makkelijk te bereiden is en steeds populairder wordt in de keuken vanwege zijn knapperige textuur en verfijnde smaak.

 

Hoe gebruik je broccolini?


Broccolini is enorm veelzijdig en kan op verschillende manieren worden bereid: gestoomd, geroerbakt, gegrild of zelfs rauw in salades. Het spreekt voor zich dat de groente goed past in Aziatische bereidingen, maar durf vooral experimenteren!

Om broccolini te kuisen, hoef je ze enkel kort even te wassen en eventueel 1 cm van de steel onderaan weg te snijden. In de meeste recepten kan je trouwens broccoli en broccolini onderling inwisselen. Houd er wel rekening mee dat laatstvernoemde veel sneller gaar is, reken meestal ongeveer 5 minuten. Hierbij enkele eenvoudige ideetjes om de groente te gebruiken:

  1. Gestoomd of gekookt: Stoom broccolini kort (ongeveer 5 minuten) om de textuur knapperig te houden. Zo behoud je ook de meeste voedingsstoffen.

  2. Roerbakken: Roerbak broccolini met olijfolie, knoflook en wat citroensap voor een simpele, smaakvolle bijgerecht. Het is heerlijk met vis of kip.

  3. Gegrild: Gooi de stengels in olijfolie, leg ze op de grill of in de oven en rooster ze totdat ze goudbruin zijn. Dit geeft een rokerige, diepe smaak. Voorkoken hoeft niet.

  4. Rauw: Voeg broccolini toe aan een salade voor extra knapperigheid en voedingswaarde. Snijd het in kleinere stukjes en combineer het met een frisse vinaigrette, bij voorkeur op basis van citroen of azijn, dat maakt de groente ook zachter en lichter verteerbaar.


Gezondheid en seizoen


Bovendien is broccolini net als broccoli een bommetje aan goede voedingsstoffen, vezels en vitamines. Nóg een reden om het vaker op het menu te zetten. Helaas is de groente nog niet altijd altijd overal goed te verkrijgen. Het seizoen is heel lang, van februari tot november. Wil je alvast zeker zijn van jouw portie? Bestel dan het eerste gerechtje uit ons lijstje hieronder deze week bij Foodbag!


Broccolini met pinda-sesamsaus, edamame en gebakken rijst


Broccolini met pinda-sesamsaus, edamame en gebakken rijst
Foodbagchef Caroline: "Oh wat ben ik fan van broccolini (soms ook bimi genoemd). Ze lijken op broccoli, maar hebben ook iets weg van groene asperges, je hebt er in ieder geval meer 'bite' aan. Ik serveer ze bij gebakken rijst met een zalig pinda-sesamsausje." Bestel deze week bij Foodbag!



Pasta carbonara met broccolini, spinazie en vegetarisch spek


Pasta carbonara met broccolini, spinazie en vegetarisch spek
Broccolini, ook wel bimi genoemd, is een kruising van broccoli en de Chinese stengelkool Kailan. De felgroene miniatuurgroente is een graag geziene gast in de Aziatische keuken en doet nu ook bij ons z'n intrede. Chef Claire maakt in dit gerecht trouwens vegetarisch spek. Ja, dat lees je goed! Benieuwd? Bekijk recept



Volkoren pasta met gerookte makreel, broccolini en spinazie


Volkoren pasta met gerookte makreel, broccolini en spinazie
Foodbagchef Sofie: "Ik houd van de combinatie pasta met gerookte makreel. Voor een frisse touch voeg ik wat citroen en dille toe (ook een fantastische combinatie). Het plantje dille kan je verpotten en laten groeien. Ideaal voor als je dit gerecht opnieuw wilt maken." Bekijk recept



Oosterse gehaktballetjes met broccolini


Oosterse gehaktballetjes met broccolini
Een origineel recept voor Oosterse gehaktballetjes met bimi, lange knapperige broccoli stengels. Heerlijk met rijst en een Aziatische dressing. Bekijk recept



Honey glazed buikspek met rijst, paksoi en broccolini


Honey glazed buikspek met rijst, paksoi en broccolini
Deze felgroene miniatuurgroente is een graag geziene gast in de Aziatische keuken en doet nu ook bij ons z'n intrede. Mooi én lekker! Bekijk recept



Graantjessalade met broccolini en gegrilde kip


Graantjessalade met broccolini en gegrilde kip
Wij serveren bimi deze in een graantjessalade vergezeld van een gegrild stukje kippenfilet en een dressing op basis van yoghurt en basilicum. Smakelijk! Bekijk recept



Sobanoedels met broccolini en een spiegelei


Sobanoedels met broccolini en een spiegelei
Sobanoedels hebben een lekkere nootachtige smaak. Wij serveren deze Japanse specialiteit met bimi en daarop een spiegelei. Een Oosterse dressing en gebakken pinda's mogen ook niet ontbreken. Laat het smaken! Bekijk recept