Wat ga jij klaarmaken met Kerst en Nieuwjaar? Op 15gram vind je héél wat feestinspiratie, van aperitiefhapje tot koekjes bij de koffie. Maak je het jezelf graag écht gemakkelijk dit jaar in je kleine bubbel?  Ontdek dan de feestelijke recepten die je bij de 15gram Foodbox kan bestellen!

Hierbij een overzicht van onze feestelijke keukenpraat:

Aperitiefhapjes


Glaasje met bloemkoolcrème en spekblokjes
Glaasje met bloemkoolcrème en spekblokjes


Aperitiefsoepjes
De tijd dat elke feestmaaltijd een bord soep als warm voorgerecht geserveerd werd, is definitief voorbij. Veel origineler en eleganter, is om aperitiefsoepjes als een hapje in een mooi glaasje of een verrine te serveren. Zelfs de beste restaurants doen het!

Bladerdeeghapjes
Bladerdeeghapjes, iedereen krijgt ze wel eens voorgeschoteld op een feest. Kleine warme guilty pleasures die perfect zijn om een feestmaaltijd op gang te trekken. Je kan ze kant-en-klaar kopen, maar die zullen nooit zo lekker en origineel zijn als deze feestelijke exemplaren.

Hapjes op een stokje
Hapjes op een stokje, wij zijn fan! Het is de ideale manier om een bite size gerechtje te presenteren. Gemakkelijk om te dippen en geen vettige vingers! Tegenwoordig zijn er ook zoveel verschillende soorten feestelijke stokjes of prikkers en worden er zelfs speciaal planken met gaatjes gemaakt om ze op te presenteren.

Verrassende verrines
Glaasjes of verrines gaan al een aantal jaren mee, maar er zit absoluut nog geen sleet op. Integendeel. We pakken dan ook nog altijd graag uit met verrines bij het aperitief. Altijd leuk om variatie te brengen.

Drankjes 


Champagne punch
Champagne punch


Kies je bubbels: wat is het verschil tussen cava, prosecco en champagne?

9 lijnvriendelijke feestelijke cocktails
Tijdens de feestdagen wordt er naar hartenlust gegeten en gedronken en dat vinden we natuurlijk heerlijk. Alcohol hoort ook bij dat festijn en daar is niets mis mee. Maar wil je het deze feestdagen wat beperkt houden in die calorie-opname? Ga dan aan de slag met onze lijnvriendelijke cocktails. Zo kan je vrolijk meedoen met de feestvreugde, zonder je schuldig te hoeven voelen achteraf.

Champagnecocktails
Cocktails worden meer geassocieerd met een strand met wuivende palmen, maar je wilt toch iets feestelijker serveren dan enkel een glaasje bubbels? Hoera voor champagnecocktails! Echte eyecatchers, licht en heerlijk feestelijk, wat wil je nog meer? Onze protip: varieer met bubbels en gebruik ook eens Prosecco, Cava of Crémant!

Voorgerechten


Sint-Jakobsvruchten met knolselderpuree en crunch van prosciutto
Sint-Jakobsvruchten met knolselderpuree en crunch van prosciutto


Fluweelzachte soepen
Een heerlijk soepje is perfect tijdens de feestdagen, zoals op kerstavond of met nieuwjaar. Dit comforting voorgerechtje zet meteen een warme toon voor de rest van de avond. Het is makkelijk voor te bereiden, zodat je de avond zelf niet uren in de keuken doorbrengt.

Feestelijk gesneden: carpaccio of tartaar
Een carpaccio of een tartaar klinkt misschien klassiek, maar het kan heel feestelijk en uniek gebracht worden!

Heerlijk delicate sint-jacobsvruchten
Wat is er feestelijker dan sint-jakobsvruchten? Toegegeven, deze heerlijk delicate zeevruchten zijn wat prijzig en niet altijd even makkelijk te verkrijgen, maar dat maakt ze net extra speciaal en ideaal voor tijdens de feestdagen. Met drie coquilles per persoon heb je een perfecte basis voor een heerlijk voorgerecht.

Feestelijke vis
Een uitgebalanceerd feestmenu samenstellen, het is de uitdaging van elke kok. Want je wil tenslotte niet dat je het knopje van je broek al moet openzetten bij het voorgerecht! Vis is voor ons dan ook een ideale kandidaat als voorgerecht. Lekker licht en er zijn zo veel heerlijke combinaties mogelijk.

Verrassen met pasta
Pasta is een echte crowd pleaser, waarmee je jong en oud een plezier kan doen, ook aan de feesttafel. Je kan het heel eenvoudig houden met een vegetarische klassieker, of een echte feestelijke pasta maken met lekker veel zeevruchten. Of haal dat pastamachine nog eens van de zolder en maak je eigen ravoili, gegarandeerd scoren! De Italianen doen het al eeuwenlang, pasta als voorgerecht serveren, dus wie zijn wij om hen tegen te spreken?

Hoofdgerechten


Italiaanse porchetta van buikspek
Italiaanse porchetta van buikspek


Wild van wild
Wild en gevogelte zijn enorm populair tijdens de feestdagen. Zeg nu zelf, zo’n heerlijk stukje wild is toch puur genieten? En hoewel je wild elke dag kan eten in het seizoen blijft het toch een echte klassieker met kerst. Haal die stoofpotten maar al boven!

Een schoon stuk vlees op tafel
Nu is het tijd voor het stevigere werk! Als hoofdgerecht zien wij namelijk het liefst een schoon stuk vlees op tafel verschijnen. Een echte pièce de résistance, zoals ze dat noemen: een heerlijk stuk sappig vlees dat met veel liefde en geduld is klaargemaakt. Zet dit mooie stuk vlees in het midden van de feesttafel, en je zal ongetwijfeld veel 'oooohs' en 'aaaahs' scoren.

Kalkoen: 3 keer anders gevuld
Gevulde kalkoen is én blijft een echte klassieker op het menu. Zin om deze keer echt indruk te maken bij je tafelgenoten? Vul ’m dan lekker zelf!

Bijgerechten 


Gepofte bietjes met geitenkaas en komijncrumble
Gepofte bietjes met geitenkaas en komijncrumble


Verwen een vegetariër
Enkel een schoon stuk vlees op de feesttafel zetten is uiteraard niet genoeg. Wat ons betreft horen daar dan ook minstens 3 verschillende (vegetarische) groentebereidingen bij! Lekkere (winter)groenten die perfect passen bij een stuk geroosterd vlees, maar ook zo op zich kunnen staan. Zo laat je de vegetariërs aan tafel ook niet in de kou staan. Of maak een echte vegetarisch pronkstuk voor hen!

Feestelijke patatjes
Wat er ook op mijn kerstmenu komt te staan, patatjes horen er steevast bij. Geen vlees of vis in de hoofdrol zonder aardappelen in een bijrol.

Sauzen
Bij een goed stuk vlees hoort ook een zalig sausje! Ontdek 3 fantastische sauzen voor op de feesttafel

Desserts


Chocolade moelleux met gezouten karamel
Chocolade moelleux met gezouten karamel


De heerlijkste feestelijke desserts
Geen feestmenu zonder een lekker dessert! Voor sommigen het favoriete deel van het feestmaal, voor anderen te veel suiker of bakstress. De laatste categorie verwijzen we met plezier door naar onze tips voor een perfecte kaasschotel. Zoetebekken nog steeds present? Hierbij onze selectie van de perfecte feestdesserts!

Een witte kerst
Sneeuw met Kerst da’s zo zalig: de rust van een ondergesneeuwd landschap, verse sneeuw die kraakt onder de laarzen van de kinderen terwijl die met verkleumde vingers en rode neuzen een sneeuwman maken, met de hele familie naar buiten om met de slee een fikse wandeling te maken en een frisse neus te halen na het kerstdiner,… Romantisch! Al kan ik me het jaar niet meer herinneren dat we nog eens een witte Kerst hadden. Dan maar plan B: een sneeuwwit dessert!

Dessertglaasjes
Het voordeel van glaasjes is dat je ze op voorhand kan (lees: moet) maken. Tweede voordeel is dat je zelfs met de eenvoudigste bereidingen toch scoort.

Tiramisu
Tiramisu, het is een echte dessertklassieker, maar je kan er o zo creatief mee zijn!  Daarom is het ook de ideale afsluiter van een feestelijke maaltijd. De persoon die geen tiramisu lust, die moeten wij nog tegenkomen!


Chocolade truffels
Je hebt waarschijnlijk al een gans feestmenu uitgedacht, van hapje tot dessert. Maar wat serveer je bij de thee of koffie achteraf? Het hoeft uiteraard niet, maar we garanderen je dat je nog vele finale complimentjes kan scoren met heerlijke zelfgemaakte truffels! En extra bonus: het is ook het ideale culinaire geschenkje tijdens de feestdagen!

Themamenu's


Open ravioli met pompoen
Open ravioli met pompoen


Last-minute feestmenu
Een last-minute feestmenu voor late beslissers, mét boodschappenlijstje en klaar in minder dan 2 uur!

Feestelijke zalm: van hapje tot hoofdgerecht

Een licht verteerbare kerst
We kijken uit naar de feestdagen, uiteraard ook naar het lekkere eten dat ons te wachten staat! Maar soms hebben we geen zin in dat overvolle gevoel achteraf. Om dit jaar eens niet in de zetel te ploffen met het bovenste knopje van onze broek open, stelden we een licht klassiek menu samen dat makkelijk te verteren is.

Vegetarische feesttoppers
Vegetariërs rond de tafel is tegenwoordig meer een vanzelfsprekendheid dan een uitzondering. Maar zowel zelf een vegetariër zijn, als de host zijn tijdens de feestdagen, kan wat stress met zich meebrengen. Want hoe verkondig je aan een familie van vlees-liefhebbers dat je niet zal mee-eten van de kalkoen? Of ook, hoe plezier je zowel de carnivoren als de niet-vleesetenden aan tafel?

15gram feestmenu: om te delen
'Food sharing' is hot! Overal in hippe restaurants vind je tegenwoordig gerechtjes 'om te delen'. Een grote mooie schaal of verschillende kleine bordjes worden samen op tafel gezet en iedereen mag zichzelf bedienen. Het zorgt voor een heerlijk gemoedelijke sfeer en minder werk en stress voor de gastheer of -vrouw om alle borden apart te moeten dresseren. 


15gram feestmenu: origineel
Hou jij van verrassende smaken en mooie presentatie op het bord? Dan is het Origineel feestmenu vast iets voor jou! Met dit creatieve menu zal je je bubbel aangenaam verrassen en ongetwijfeld tal van complimentjes oogsten. Het is een echt fusion menu, met smaken van over heel de wereld!

15gram feestmenu: traditioneel
De feestdagen zijn hét moment bij uitstek om de Grote Klassiekers nog eens boven te halen, het zijn niet voor niets klassiekers natuurlijk. Hiermee scoor je altijd. We gaven deze toppers een kleine twist, om je tafelgasten aangenaam te verrassen.

9 zalige gerechten voor een kerstbrunch
Een heerlijke kerstbrunch met familie en vrienden kan eens een leuke afwisseling zijn van het klassieke kerstmaal. Brunchen is genieten, het is een combinatie van breakfast en lunch wat betekent dat alles mag en kan. En je kan de champagne ook bovenhalen want dat is helemaal toegestaan tijdens de brunch!