Ik maak mijn mayonaise altijd met de staafmixer en bewaar die dan in een mason jar in de koelkast.
Voor mijn mayonaise gebruik ik volgende ingrediënten: 500 ml arachideolie, 2 eieren, 1 grote eetlepel scherpe mosterd, 2 à 3 eetlepels balsamico azijn. Mix met de staafmixer en voeg naar smaak peper en zout toe.
Dit is de basis, nu kan je beginnen experimenteren. Voeg bijvoorbeeld wat currypoeder en een scheutje Pernod toe voor een currymayonaise, of meng de mayo met ketchup en een scheut whiskey voor een lekkere cocktailsaus.
Hierbij een aantal van mijn favoriete sausjes met mayonaise:
1. Soja mayonaise
Dit is heerlijk bij kip of bij visgerechten- gebruik geen zout in je mayonaise en voeg in plaats van balsamico azijn 1 el limoensap en 2 el sojasaus toe. Je kan eventueel de mosterd ook vervangen door wasabipasta.
2. Avocado mayonaise
Dit is een eerder light versie van mayonaise. Mix 1 avocado smeuig met 4 (à 6) el mayonaise en kruid af met peper, zout en een scheutje limoensap.
3. Miso mayonaise
Lekker bij kip en zalm – voeg 2 el miso toe aan je mayonaise, eventueel meer als je de miso meer wil smaken.
4. Koriandermayonaise
Voeg een bosje fijngesneden koriander toe voor je begint te mixen.
Wat zijn jullie favorieten?