Wij hebben goed nieuws: walnoten zijn enorm veelzijdig in de keuken. Niet enkel als crunchy topping op een salade of pasta dus. Je maakt er ook de lekkerste romige saus mee (bij onze Italiaanse vrienden beter bekend als ‘salsa di noci’), ze doen het ook geweldig in een pesto maar ook in de zoete keuken zijn walnoten de perfecte bondgenoot. Heb je ooit al eens walnotencake gemaakt?
Niet alleen zijn deze noten heel lekker en veelzijdig, ze zijn ook nog eens supergezond. Zoals andere noten bevatten ze veel onverzadigde vetzuren, ijzer, vitamine E en B1 en ze zijn ook uitblinkers door de hoge aanwezigheid van antioxidanten. Ook in de vegan keuken hebben walnoten een heel groot voordeel: ze bevatten namelijk een hoge hoeveelheid van het plantaardig omega 3-vetzuur ALA.
Vers van de boom zijn walnoten heerlijk, maar om ze tot maximaal zes maanden te kunnen bewaren moeten ze goed gedroogd worden. Het makkelijkst open je de walnoten met een notenkraker, maar wie lang oefent kan ook twee walnoten kraken door ze op de juiste manier tegen elkaar te drukken.
In dezelfde familie heb je ook nog de okkernoot, die is doorgaans zachter van smaak, minder grillig van vorm en bevat meer vrucht in de bolster dan zijn broertje.
Zo zie je maar, walnoten hebben enorm veel voordelen. Wij inspireren je met maar liefst 10 uiteenlopende recepten met deze heerlijke noten (of beter gezegd: vruchten). Laat het smaken!
Camembert uit de oven
Camembert uit de oven is pure verwennerij voor kaasliefhebbers! Heerlijk als hapje tijdens de feestdagen of als dessertje voor de niet-zoetekauwen. Geniet ervan! Bekijk recept
Avocado-pompelmoessalade met blauwe kaas en walnoten
Op zoek naar een originele en kleurrijke salade die barst van de smaak. Avocado, partjes pompelmoes, brokjes blauwe kaas en crunchy walnoten. Hier ga je van genieten! Bekijk recept
Pompoenrisotto met walnoten, mozzarella en salie
Deze pompoenrisotto met walnoten, mozzarella en salie is echt letterlijk de herfst op je bord! Heerlijke geroosterde pompoen, romige risotto, krokante walnoten en blaadjes salie en dan de zachte mozzarella die over het geheel smelt. Leve het vallen van de bladeren! Bestel dit gerecht deze week in de 15gram Foodbox
Pansotti met walnotensaus
Salsa di noci of 'walnotensaus' is een heerlijke saus uit de streek Ligurië in Italië, waar ook zijn bekendere broertje pesto vandaan komt. Dat deze minder bekende saus zeker niet minder lekker is bewijzen we met dit recept. Bekijk recept
Pasta met verborgen groenten, walnoot en parmezaan
Veel groenten eten is noodzakelijk in een gezond voedingspatroon. Maar het is niet altijd even gemakkelijk om elke dag aan je 5 porties te geraken. Daarom hebben we deze pastasaus overladen van de verse groenten, handig en lekker! Ook een ideale manier om wat meer groenten op het bord van je kinderen te smokkelen. Bekijk recept
Perzische kip met walnoten en rijst
Een heerlijk geurig stoofpotje uit Iran met malse kip, paprika en gemarineerde sjalot! We maken zelf een currypasta op basis van walnoten, kaneel en kurkuma, wat een smaakbommetje! Heerlijk bij een kommetje rijst. Smakelijk! Bekijk recept
Flammkuchen met brie en witloof
Vandaag gaan we op uitstap naar de bergen, met een flammkuchen. Zo wordt de pizza van de Elzas genoemd. We maken een originele versie met witloof, brie, honing, tijm, walnoten en veldsla voor erbij. Laat het smaken! Bekijk recept
Pesto-kip met bulgur
Een heerlijk en snel gerecht met zelfgemaakte pesto, want dat smaakt zoveel beter dan uit een potje! Bekijk recept
Dadel-notencake
Deze dadel-notencake is een echt energiebommetje, en tegelijkertijd ook heel gezond. Ideaal als ontbijt, of als tussendoortje bij een dipje. Bekijk recept
Walnotencakes
Een echte revelatie, deze originele walnotencakes! Heerlijk in combinatie met de koffie-icing! Laat deze verwennerij smaken! Bekijk recept