Recent verschenen op de kookboekenmarkt: Puur BBQ, door barbecue guru’s Nick Van Hoof en Kevin Kegeleers. Ze wonnen ooit het tv-programma Grillmasters, en stampten hun eigen BBQ-cateringbedrijf Zouterover uit de grond. In hun Experience Centre in Wortel kan je gaan proeven van hun eigenzinnige grillcreaties.


PUUR BBQ


Hun meest recente creatie is het kookboek ‘Puur BBQ’, verschenen bij Uitgeverij Lannoo, waarin de heren je meenemen in de wondere wereld van barbecue en outdoorcooking. Opvallend is dat ze vooral houden van open vuren en oude technieken nieuw leven inblazen. Tijdens een kookworkshop konden we dat zelf ervaren. We staken enkele bijzondere technieken op, om groenten te garen op de barbecue.

 

Groenten op de barbecue


Schil van de groenten


Sommige groenten hebben van nature een stevige schil, om ze te beschermen tegen insecten of andere natuurelementen. Denk aan aubergine, paprika, zoete aardappel (check het recept voor gepofte zoete aardappel met nacho’s en dip), pompoen, ui en knoflook. Het maakt dat ze ook ideaal zijn om rechtstreeks in het vuur of op de kolen te leggen. Dan wordt de schil verkoold en stoomt de groente binnenin gaar, dankzij de natuurlijke sappen. Prei of venkel kan je trouwens ook zo rechtstreeks in de kolen leggen. Nadien verwijder je gewoon de buitenste, verkoolde bladeren. Na het garen, verwijder je de schil en kan je de groente verder verwerken in een salade, lakken of zo serveren met extra toppings.

zoete aardappel nacho
Zoete aardappel, gepoft in de schol op de barbecue, met nacho's. Ontdek het recept.

Zout- en askorst


Vis in zoutkorst garen, daar heb je vast al van gehoord, maar ook groenten of aardappelen kan je prima garen in een zoutkorst! De jongens van Zouterover ontdekten dat je een deel van de bloem die je gebruikt om de zoutkorst te maken, ook kan vervangen door assen van houtskool! Het is een goede manier om kosten te besparen, en het zorgt voor extra smaak. Om een zoutkorst voor 4 personen te maken, meng je 200 gr zout met 200 gr bloem en 200 gr assen van verbrande houtskool. Je kan eventueel ook nog fijngehakte kruiden zoals tijm en rozemarijn toevoegen. Dan voeg je water toe tot je een kneedbaar deeg hebt, dat niet meer aan je handen blijft kleven. Pak je groenten of aardappelen in in het deeg, zorg dat het goed luchtdicht afgesloten is. Leg in de barbecue (of in een pizzaoven), tot de korst goed hard is. Breek dan voorzichtig open en geniet van de unieke smaak!

Aardpeer gegaard in zout- en askorst, overheerlijk!

Plancha op de BBQ


Als je een barbecue met deksel hebt, kan je die ook perfect gebruiken als een oven, met het extra voordeel dat je die extra smokey flavor erbij krijgt. Door een plancha (of een vuurvaste schaal) in de barbecue te zetten, kan je ook ‘tere’ groenten zoals courgette, boontjes, witloof of zelfs fruit zoals kersen of druiven roosteren!Wil je kans maken op een exemplaar van ’Puur BBQ’? Ga dan naar onze Instagram-pagina en doe mee aan de give-away! Veel succes en grill ze!