Ken je gremolata? Het is een krachtige en frisse smaakmaker uit de Italiaanse keuken die ook nog eens heel makkelijk te maken is. Ik maak het zelf vaak klaar en gebruik het in heel wat verschillende gerechten. Probeer het zelf een keertje en je zal versteld staan van de extra smaak die gremolata toevoegt.

De klassieke gremolata met peterselie, knoflook en citroen
De klassieke gremolata met peterselie, knoflook en citroen

Aan de slag met gremolata!


Wat heb je nodig om de klassieke gremolata te maken? Niet veel; slechts een drietal ingrediënten: knoflook, peterselie en citroen. Als je deze in huis hebt, ben je al halfweg. Echt, zo simpel is het! De knoflook wordt gepeld en fijn gehakt. Voor de peterselie gebruik je de platte variant en niet de krulpeterselie. Ook dit hak je fijn. Als laatste ga je nog aan de slag met de citroen. Het beste is om een biologische citroen te gebruiken omdat de schil (bijna) geen bestrijdingsmiddelen bevat. Heb je een goede rasp? Dan haal je deze enkele keren over de schil en klaar. Heb je geen rasp? Dan kan je met een scherp mes de schil eraf halen en de schil nadien nog fijnhakken. Let er wel goed op dat je enkel de gele schil eraf haalt en niet het witte gedeelte, want dat heeft een bittere smaak en wil je liever niet in je gerecht.

Wat kan je met gremolata nog meer mee op smaak brengen?


Gremolata wordt vaak als frisse toets toegevoegd aan zware, vetrijke gerechten zoals ossobuco alla milanese. Maar je kan het ook prima gebruiken bij gerechten met vlees, kip of schelpdieren. De smaken van gremolata komen het beste naar voren als je het vers klaarmaakt en op het laatste moment toevoegt aan je bereiding.

Zelf aan de slag met gremolata


Sint-jakobsvruchten met gremolata
Sint-jakobsvruchten met gremolata


Nu je weet hoe je de klassieke gremolata klaar kunt maken, kan je zelf experimenteren door ingrediënten te vervangen of zelfs extra ingrediënten eraan toe te voegen. In dit recept met Sint-Jakobsvruchten wordt bijvoorbeeld een gremolata gemaakt van peterselie, citroenrasp en gember in plaats van knoflook.