Met zijn scherpe neusprikkelende smaak is mosterd heerlijk op zich als gekruide dip, maar je kan er ook geweldig mee koken. Binnen de mosterdsoorten gaat onze voorkeur uit naar graanmosterd. De mosterdgraantjes zijn niet of minder gemalen, wat zorgt voor een aangename smaak- en textuurervaring. En dat wisten onze grootouders ook al. Een lekker pittig korstje met graanmosterd of de klassieker graanmosterdsaus? Vis, groenten, gevogelte of een sappig gebraadje; een eenvoudig graanmosterdsausje maakt het helemaal af. Probeer het zelf eens met een van onze recepten.

Een graanmosterdsaus maken is echt heel eenvoudig. Breng een beetje water (50 ml per persoon) aan de kook, bij voorkeur in de pan waar je het vlees in hebt gebakken. Los er een kippenbouillonblokje in op en voeg daarna room en mosterd toe.  Laat het een beetje inkoken, maar de room in combinatie met het zuur van de mosterd zorgen sowieso al voor een binding. Liever geen room? Gebruik dan wat meer water en maïzena om de saus te binden. Wij van 15gram halen onze graanmosterd bij Tierenteyn: een Gentse vaste waarde sinds 1790 en een erkend traditioneel streekproduct. De graanmosterd A l’Ancienne die je in de 15gram Foodbox terugvindt is een grof gemalen mosterd die al eeuwenlang op dezelfde manier gemaakt wordt, en dat proef je! Hier lees je meer over onze Belgische leveranciers.

Maak je maaltijd echt af en kom zeker niet te laat met de mosterd! Smakelijk.

Witte vis met graanmosterdkorstje en preipuree

Witte vis met graanmosterdkorstje en preipuree
Dit gerechtje lijkt zo weggelopen te zijn uit een chique brasserie, maar je kan het werkelijk zo snel zelf maken! De vis krijgt een lekker krokant en pittig korstje in de oven, terwijl je een gemakkelijke preipuree maakt. Dit wordt genieten! Zin in? Bestel dit gerecht deze week bij de 15gram Foodbox

Kip met wortel-pastinaakpuree en graanmosterdsaus

Kip met wortel-pastinaakpuree en graanmosterdsaus
Een gerecht dat proeft als echt comfortfood, maar eigenlijk verrassend licht is. Heerlijke gebakken kip met een zalige wortel-pastinaakpuree en afgewerkt met een originele graanmosterdsaus. Smullen zonder schuldgevoel, laat het smaken! Bekijk recept

Varkenslapje met worteltjes, mosterdsaus en geroosterde aardappelen

Varkenslapje met worteltjes, mosterdsaus en geroosterde aardappelen
Echte goede stevige kost van bij ons, dat kan smaken! Ontdek dit lekker sappig varkenslapje met zalige gestoofde worteltjes, geroosterde aardappelen en een heerlijk romig graanmosterdsausje voor erbij. Een ode aan de keuken van de bomma! Bekijk recept

Gehaktbrood met kaas, witloof en graanmosterdsaus

Gehaktbrood met kaas, witloof en graanmosterdsaus
Geraspte kaas is het geheime ingrediënt in dit heerlijk smaakvolle gehaktbrood! Heerlijke herfstige smaken zoals witloof en pittige graanmosterd. Lekker! Bekijk recept

Kip in graanmosterdsaus met geroosterde pastinaak en aardappel

Kip in graanmosterdsaus met geroosterde pastinaak en aardappel
Overheerlijke kip in graanmosterdsaus met geroosterde pastinaak en aardappel. Het klinkt sjiek maar het is supergemakkelijk en snel om zelf te maken. Smakelijk! Bekijk recept

Hutsepot met groenteworst en graanmosterd

Hutsepot met groenteworst en graanmosterd
Hutsepot, echte lekkere kost uit grootmoeders keuken! We maken er echter een vegetarische versie van, met heerlijke groenteworsten. Een geweldige portie groenten in een overheerlijke maaltijd. Geniet ervan, met een lekkere schep graanmosterd erbij! Bekijk recept

Engelse 'pie' met kip en prei

Engelse 'pie' met kip en prei
We steken het kanaal over voor een typische Britse bereiding: een pie met een krokant dakje van bladerdeeg met kippenragout, prei en romige mosterdsaus. Bekijk recept