Wild en gevogelte zijn enorm populair tijdens de feestdagen. Zeg nu zelf, zo’n heerlijk stukje wild is toch puur genieten? En hoewel je wild elke dag kan eten in het seizoen blijft het toch een echte klassieker met kerst. Haal die stoofpotten maar al boven!

De hoofdrol hoeft niet elk jaar naar de kalkoen te gaan. Minstens even lekker, of zelfs lekkerder, is wild, een echte klassieker voor deze winterdagen. Wild heeft een heel specifieke smaak en is vaak erg sappig. Bestel je vlees best op tijd bij de betere slager, poelier of groothandel.

Een kommetje kracht


Start de avond met een kommetje kracht: een lekkere consommé met wild. Een consommé is een glasheldere bouillon van vlees die geheel ontvet is. Meestal wordt zo’n soepje afgewerkt met een lekkere garnituur zoals bij de consommé van duif bijvoorbeeld. Dit soepje kan heel feestelijk en mooi gebracht worden met als garnituur plakjes duif. Deze consommé van eend met plakjes eendenborst en groentjes hoeft ook niet onder te doen.

Consommé van duif
Consommé van duif


Consommé met eendenborst
Consommé met eendenborst

15gram kerstspecial


Wild van eend?


Eend is trouwens één van de terechte favorieten met Kerst. Een wilde eend heeft een meer specifieke, scherpere smaak dan de gewone en is voor echte fijnproevers. Geserveerd met sinaasappel is dit een Franse klassieker die zoet en zuur heerlijk combineert. Heb je toch liever een gewone eendenborst? Probeer die met rodekoolchutney dan eens, puur genieten.

Wilde eend met sinaasappel
Wilde eend met sinaasappel


Eendenborst met rodekoolchutney
Eendenborst met rodekoolchutney

Feestelijk hertenvlees


Hert is ook een echte klassieker tijdens de feestdagen, met zijn iets mildere smaak dan ander wild. Een hertenfilet met jagersaus is zo’n favoriet. Dit edel stukje wild is heerlijk met spekjes, zilveruitjes en champignons. Of verwen je gasten met een smakelijk stukje hertengebraad in bladerdeeg geserveerd met aardappelkroketten. Wil je het iets anders aanpakken ga dan voor een hertenragout. Deze heerlijke stoverij is met spekjes, champignons en goed gekruid.

Hertenfilet met jagersaus
Hertenfilet met jagersaus


Hertengebraad in bladerdeeg
Hertengebraad in bladerdeeg


Hertenragout
Hertenragout


Everzwijn is nog zo’n aanrader. Een everzwijnenragout grand veneur is perfect op voorhand te bereiden. Laat deze stoofpot rustig mals worden op een zacht vuurtje terwijl jij gezellig met de gasten praat. Eet je liever een ander stuk vlees ga dan voor een stoofpotje van hazenpeper met zilveruitjes, spekjes en kriek.

Everzwijnragout 'Grand veneur'
Everzwijnragout 'Grand veneur'


Een wild stoofpotje van hazepeper
Een wild stoofpotje van hazepeper


Wat we ook graag eten in het wildseizoen is wild konijn in bruin bier. Vervang voor de verandering eens de pruimen door peertjes en werk af met whiskey voor een extra touch. Succes gegarandeerd!

Wild konijn in bruin bier
Wild konijn in bruin bier

Fazant: de verfijnde wild-klassieker


Hop naar het wild gevogelte. Fazant kan je op veel verschillende manieren bereiden, maar wij gaan voor de echte klassiekers zoals fazant à la Brabançonne. Het gekaramelliseerde witloof geeft het zijn typische smaak. Nog zo’n topper is fazant met cognacsaus fine champagne. In de fine champagnesaus zit geen champagne, maar is op basis van champignons, cognac & witloof.

Fazant à la brabançonne
Fazant à la brabançonne


Fazant met cognacsaus fine champagne
Fazant met cognacsaus fine champagne

Op zoek naar nog meer feestelijke kookinspiratie?
Download gratis de 15gram kerstspecial.