De hoofdrol hoeft niet elk jaar naar de kalkoen te gaan. Minstens even lekker, of zelfs lekkerder, is wild, een echte klassieker voor deze winterdagen. Wild heeft een heel specifieke smaak en is vaak erg sappig. Bestel je vlees best op tijd bij de betere slager, poelier of groothandel.
Een kommetje kracht
Start de avond met een kommetje kracht: een lekkere consommé met wild. Een consommé is een glasheldere bouillon van vlees die geheel ontvet is. Meestal wordt zo’n soepje afgewerkt met een lekkere garnituur zoals bij de consommé van duif bijvoorbeeld. Dit soepje kan heel feestelijk en mooi gebracht worden met als garnituur plakjes duif. Deze consommé van eend met plakjes eendenborst en groentjes hoeft ook niet onder te doen.
Wild van eend?
Eend is trouwens één van de terechte favorieten met Kerst. Een wilde eend heeft een meer specifieke, scherpere smaak dan de gewone en is voor echte fijnproevers. Geserveerd met sinaasappel is dit een Franse klassieker die zoet en zuur heerlijk combineert. Heb je toch liever een gewone eendenborst? Probeer die met rodekoolchutney dan eens, puur genieten.
Feestelijk hertenvlees
Hert is ook een echte klassieker tijdens de feestdagen, met zijn iets mildere smaak dan ander wild. Een hertenfilet met jagersaus is zo’n favoriet. Dit edel stukje wild is heerlijk met spekjes, zilveruitjes en champignons. Of verwen je gasten met een smakelijk stukje hertengebraad in bladerdeeg geserveerd met aardappelkroketten. Wil je het iets anders aanpakken ga dan voor een hertenragout. Deze heerlijke stoverij is met spekjes, champignons en goed gekruid.
Everzwijn is nog zo’n aanrader. Een everzwijnenragout grand veneur is perfect op voorhand te bereiden. Laat deze stoofpot rustig mals worden op een zacht vuurtje terwijl jij gezellig met de gasten praat. Eet je liever een ander stuk vlees ga dan voor een stoofpotje van hazenpeper met zilveruitjes, spekjes en kriek.
Wat we ook graag eten in het wildseizoen is wild konijn in bruin bier. Vervang voor de verandering eens de pruimen door peertjes en werk af met whiskey voor een extra touch. Succes gegarandeerd!
Fazant: de verfijnde wild-klassieker
Hop naar het wild gevogelte. Fazant kan je op veel verschillende manieren bereiden, maar wij gaan voor de echte klassiekers zoals fazant à la Brabançonne. Het gekaramelliseerde witloof geeft het zijn typische smaak. Nog zo’n topper is fazant met cognacsaus fine champagne. In de fine champagnesaus zit geen champagne, maar is op basis van champignons, cognac & witloof.