Een gevulde aardappel smaakt altijd, maar heb je al eens een gepofte gevulde zoete aardappel geprobeerd? Ondanks de gelijkenissen in naam, uitzicht en structuur zijn de twee eigenlijk geen familie. De zoete aardappel of bataat is een knolgroente en hij bevat geen zetmeel. Met zijn zoete smaak, die veel weg heeft van worteltjes, leent hij zich uitstekend voor meer wereldse combinaties. Wij lieten ons onder andere inspireren door de Zuid-Amerikaanse keuken. Het resultaat zijn heerlijk vullende maaltijden die barsten van de kleur en de smaak.

Wij poffen onze zoete aardappels in de oven. Alvorens ze in de voorverwarmde oven te steken prikken we gaatjes in de schil rondom rond met een vork. Dat is nodig omdat ze door de stoomontwikkeling binnenin anders kunnen openbarsten. De baktijd in de oven is afhankelijk van de grootte van de aardappels. Heb je echter weinig tijd dan kan je ze ook in de microgolfoven bereiden.

  • Was de zoete aardappels met koud water en borstel ze schoon met een groenteborstel. Dep ze droog met keukenpapier en prik daarna rondom rond gaatjes in de schil met een vork.

  • Bevochtig een vel keukenpapier en wikkel de zoete aardappels erin.

  • Leg ze op een bord in de magnetron. De kooktijd is eveneens afhankelijk van de grootte maar bedraagt meestal tussen de 8 en de 12 minuten. Stel eerst 5 minuten in. Eens klaar: draai ze om en stel opnieuw de tijd in, deze keer 3 minuten. Controleer of ze gaar zijn door er met een vork in te prikken. Als ze nog niet zacht zijn, doe je er nog een minuutje bij. Blijf dat doen tot ze helemaal gaar zijn.


Laat je inspireren door deze 5 toppers en tover een heerlijke en originele maaltijd in no time op tafel. Leuk om weten: het eerste recept kan je deze week ook toevoegen aan je maaltijdbox bij Foodbag.be!

Gepofte zoete aardappel met pulled chicken
Gepofte zoete aardappel met gehakt en koolsla
Currypasta is al lang niet meer voorbehouden voor Aziatische gerechten, het voelt zich ook perfect thuis tussen Belgische kleppers als rode kool, zoete aardappel en boerenkool. Roer het door het gehakt, en die wordt instant op smaak gebracht. Bestel deze topper nu bij Foodbag.be!


Gepofte zoete aardappel met pulled chicken


Gepofte zoete aardappel met pulled chicken
Wat een plaatje, deze gepofte zoete aardappelen, gevuld met sappige pulled chicken, een frisse en lichtjes pittige salsa en een flinke schep zure room. Overheerlijk en bovendien lekker licht. Dat zal smaken! Bekijk recept



Chili con carne met gepofte zoete aardappel


Chili con carne met gepofte zoete aardappel
Een heerlijke pittige klassieker uit Mexico, maar dan in een snelle versie! Chili con carne met een gepofte zoete aardappel, zure room en cheddar erbij. Bekijk recept



Gepofte zoete aardappel met huevos rancheros


Gepofte zoete aardappel met huevos rancheros
Huevos rancheros is een ontbijtklassieker uit Mexico. We maken er echter een volwaardig avondmaal van door ze te serveren met een gepofte zoete aardappel, ovengebakken bonen, maïs en een frisse tomatensalsa. Een vegetarische topper uit Mexico! Bekijk recept



Gepofte zoete aardappel met spek, tomatensalsa en zure room


Gepofte zoete aardappel met spek, tomatensalsa en zure room
Dit gerecht ziet er pure verwennerij uit, en toch is het koolhydraatarm. Genieten zonder schuldgevoel dus van deze originele gepofte zoete aardappel met frisse zure room, krokant gebakken spekblokjes, kerstomatensalsa én cheddarkaas. Dit wil je toch proeven? Bekijk recept



Gepofte zoete aardappel met krokante tofu, spinazie en citroen-tahin dressing


Gepofte zoete aardappel met krokante tofu, spinazie en citroen-tahin dressing
Wat een origineel en lekker voedzaam vegetarisch gerecht. Wat zeggen we, het is zelfs een veganistisch gerechtje. Maar dat hoef je niet per se te verklappen aan je tafelgenoten. Smullen zullen ze sowieso van deze gepofte zoete aardappel met krokante tofu, gestoofde spinazie en een zalige citroen-tahin dressing. Bekijk recept