Menig ervaren kok begint al te bibberen bij de gedachte aan een trillend gepocheerd eitje. Op zich is het heel eenvoudig, maar alles moet wel kloppen. Het is een delicate techniek en het durft soms wel eens te mislukken. Maar vrees niet, met een beetje oefening en enkele tips kan iedereen een perfect smeuïg gepocheerd eitje produceren. En het is de moeite waard: het maakt een gerecht echt af. Heerlijk bij vis, vegetarische gerechten en salades.  

Waar je op moet letten:

  • Zorg dat je eieren zo vers mogelijk zijn. Hoe verser de eieren, des te beter dat het eiwit zal samenblijven.
  • Een flinke scheut azijn in het water. Azijn wordt hier niet gebruikt voor de smaak, maar wel als scheikundig 'trucje': het doet het eiwit beter stollen.
  • Pocheren doe je in water net onder het kookpunt. De luchtbellen van kokend water kunnen je eieren breken of een vreemde vorm geven.
  • Roer in het water zodat er een draaikolk ontstaat alvorens het eitje in het water te laten glijden.
  • De kooktijd voor een gepocheerd eitje is 2 à 3 minuten. Het wit moet gestold zijn maar het moet nog trillerig zijn en lopend binnenin.
  • Schep uit het water met een schuimspaan en laat uitlekken op keukenpapier. Dan kan je afkruiden met peper en zout.
  • Je kan je eieren ook al vooraf pocheren. Geef ze een ijsbadje na het pocheren. Terug opwarmen doe je in een stoommandje of door ze opnieuw in heet water te leggen.

En dan nu aan de slag. Een eitje pocheren? Eitje!

Witte vis met spinaziepuree en een gepocheerd eitje

Witte vis met spinaziepuree en een gepocheerd eitje
Een heerlijk smaakvolle puree met spinazie en knoflook, met daarbij een lekker stukje ovengegaarde witte vis. Zin in? Bestel dit gerecht deze week bij de 15gram Foodbox

Pastinaakstoemp met gepocheerd ei en rucola

Pastinaakstoemp met gepocheerd ei en rucola
Bij stoemp denken we spontaan aan een worst of een stukje gebakken vlees voor erbij, maar het kan ook perfect vegetarisch! Zoals deze originele pastinaakstoemp met een gepocheerd eitje, rucola en crunchy walnoten. Verrassend veggie! Bekijk recept

Indiaas kikkererwtenstoofpotje met gepocheerd ei

Indiaas kikkererwtenstoofpotje met gepocheerd ei
From India with love, dit zalige vegetarische kikkererwtenstoofpotje met lekker veel groenten, een beetje pit en frisse yoghurt die erdoor geroerd wordt. En daarbovenop een gepocheerd eitje. Genieten maar! Bekijk recept

Romige spinaziepolenta met gepocheerd ei en krokant gebakken champignons

Romige spinaziepolenta met gepocheerd ei en krokant gebakken champignons
Polenta is een typische bereiding met maïsmeel uit het Noorden van Italië. Ze eten het in de winter als echt comfort food, heerlijk! Bekijk recept

Tajine van kefta en ei met citroen-koriandercouscous

Tajine van kefta en ei met citroen-koriandercouscous
Deze tajine is een echte klassieker in de Marokkaanse keuken! Een heerlijk stoofpotje met kruidige gehaktballetjes en eieren, gegaard in een heerlijke tomatensaus, op smaak gebracht met ras el hanout. Daarbij komt nog frisse couscous op smaak gebracht met citroen en koriander. Een Marokkaanse topmaaltijd! Bekijk recept

Salade Lyonnaise

Salade Lyonnaise
Net zoals de Franse stad Nice de overbekende salade Niçoise heeft, is er in de zonovergoten stad Lyon ook een typische salade, de salade Lyonnaise. Een minstens even lekkere combinatie van salade en groentjes, krokant gebakken spekblokjes en croutons, een gepocheerd eitje en een pittige dressing. Délicieux! Bekijk recept