Geitenkaas, ik zou het elke dag kunnen eten! Oeps, misschien doe ik dat stiekem al wel. Toch was het geen liefde op het eerste gezicht, want zoals het wel vaker gaat, moest ik eerst de smaak leren appreciëren. In het begin at ik enkel jonge en smeuïge geitenkaas, maar op vakantie in Frankrijk ging er een nieuwe wereld voor me open. De kaasboeren op de pittoreske marktjes verkochten tientallen soorten geitenkaas, allemaal met een eigen verhaal, structuur en smaak. Sindsdien ben ik een fervente geitenkaaseter!

Een lekkere salade met geitenkaas en appel
Een lekkere salade met geitenkaas en appel


De simpelste gerechten zijn vaak het lekkerste, dat is ook zo bij deze salade geitenkaas met appel. Dit gerecht mag dan op bijna elke menukaart staan, toch is het een kunst om alle smaken tot zijn recht te laten komen. Het geheim is de honing-mosterdvinaigrette die uitmuntend goed samengaat met de kaas en appel. Vaak voeg ik ook nog wat spekblokjes toe die ik even laat karamelliseren met wat honing.

Salade van vijgen en warme geitenkaas
Salade van vijgen en warme geitenkaas


Ook de variant met vijgen is een klassieker van niveau. Snijd de vijgen halfopen en leg er en plakje geitenkaas op. Laat smelten in de oven en serveer met walnoten, honing en een frisse rucolasalade.

Heerlijke cannelloni met geitenkaas en kerstomaatjes
Heerlijke cannelloni met geitenkaas en kerstomaatjes


Geitenkaas en salades lijken voor elkaar gemaakt te zijn, maar dit kaasje heeft nog veel meer in zijn mars. Als je kiest voor een smeuïge variant, kan je het gebruiken als vulling. En welk gerecht leent zich daar nu beter voor dan cannelloni?

Gevulde portobello's met geitenkaas en spinazie
Gevulde portobello's met geitenkaas en spinazie


Of vul een portobello eens op met geitenkaas en spinazie. Je kan ze serveren als voorgerecht of als bijgerecht bij een lekker stukje vlees. Ook op de BBQ doen deze gevulde champignons het erg goed!

Pizza met asperges en geitenkaas
Pizza met asperges en geitenkaas


Je zou het misschien niet meteen verwachten, maar deze kaas is ook erg lekker op een pizza. Deze lentepizza’s zijn niet traditioneel belegd met tomatensaus, maar wel met aardappelschijfjes, geitenkaas, kerstomaten en groene asperges. Een lekker detail: de pizzabodem is ingesmeerd met look, wat de pizza echt naar een hoger niveau tilt. Geitenkaas en look is namelijk een match made in heaven!

Geitenkaasbloemetjes met appel en nootjes
Geitenkaasbloemetjes met appel en nootjes


Afsluiten doen we met een lekker dessert. En jawel, ook dat is op basis van geitenkaas. Kaas na de maaltijd is niets nieuws, maar met deze geitenkaasbloempjes ga je echt wel scoren! Dit verassend geitenkaasdessert houdt het midden tussen hartig en zoet en is ook nog eens licht verteerbaar.