Als kind heb ik in de Provence eens een heerlijk soepje gegeten van cavaillon meloenen met rood fruit en speculaas-ijs. Wat een heerlijke combo was dat! Ik heb een zwak voor fruitpap, smoothies en dus ook voor fruitsoep. In de Scandinavische en Oost-Europese keuken staat regelmatig fruitsoep op het menu, gemaakt van vers of gedroogd fruit en verrijkt met zuivelproducten. Je vraagt je misschien af: wat is het verschil met een klassieke smoothie?

Fruitsoep
Fruitsoep met meloen en framboos


In een klassieke smoothie wordt meestal banaan en yoghurt verwerkt, in een fruitsoep gebruik je enkel fruit en sap. Je kan de soep wel nog pimpen met een zoete dessertwijn of je kan een smeuïge versie maken met kokoscrème. Bij een fruitsoep serveer je ook stukjes fruit, ijs of koekjes, zo heb je een full-option dessert.

Ik begrijp dat veel mensen bij het woord soep aan iets lekkers en warms denken, maar vandaag de dag behoren gerechten zoals gazpacho en vichyssoise toch tot ons standaard zomerrepertoire, dus waarom niet een fruitsoepje?

Ingrediënten  • 1 cavaillon meloen

  • sap van 2 meloenen

  • 2 el zoete witte wijn

  • Handvol frambozen

  • Verse munt, lavendel of citroenmelisse ter decoratie

  • Kaneelijs (optioneel)


Bereiding  1. Mix alle ingrediënten in een blender en voeg indien nodig nog wat water toe om een smeuïg geheel te krijgen.

  2. Werk af met de kruiden en serveer de soep ijskoud. Je kan eventueel nog een bolletje kaneelijs op het bord leggen ter afwerking.


Smakelijk!