We geven je enkele tips om de lekkerste fried rice te maken!
- Gebruik een restje rijst. Overgebleven rijst die in de koelkast heeft gestaan, is droger en minder plakkerig, waardoor elke korrel apart bakt en niet papperig wordt.
- Bereid al je ingrediënten voor. Straks ga je wokken, en dan moet alles snel gaan, handig dus om al je ingrediënten mooi gesneden bij je hebt. Denk aan wortelen, ui, prei, paprika erwtjes; kip, garnalen of tofu en aromaten zoals gember en knoflook alvast geraspt.
- Volgorde. Begin met het koken van het eiwit (kip, scampi, tofu) en schep uit de wok. Bak vervolgens de groenten en aromaten. Voeg tenslotte de rijst en het eiwit terug in de pan.
- Hitte. Gebruik hoge hitte om de ingrediënten snel te roerbakken. Dit helpt om een mooie textuur te bereiken en licht gekarameliseerde smaak.
- Smaakmakers. Voeg sojasaus, oestersaus, sesamolie en/of vissaus toe om je gebakken rijst op smaak te brengen. Het zorgt voor 'umami'. Currypoeder, Thaise currypasta of Chinees vijfkruidenpoeder zijn ook geweldige smaakmakers. Voeg voor fraîcheur een kneepje limoensap toe.
- Eitje. Een ei is een geweldige toevoeging aan je gebakken rijst. Ofwel kluts je enkele eitjes los en voeg je ze vlak voordat je klaar bent met wokken toe aan de rijst. Roerbak nog kort, tot het ei net gestold is, dat zal zorgen voor extra smeuïgheid. Of bak spiegeleitjes apart en serveer bovenop de gebakken rijst. Een lopende dooier is een heerlijk 'sausje' over je gebakken rijst.
- Toppings. Werk je gebakken rijst af met geroosterde sesamzaadjes, pinda's of cashews of gefrituurde uitjes voor extra crunch, lente-ui in schuine ringen of koriander voor fraîcheur en kruidigheid en zoete chilisaus of sriracha voor extra pit.
Wat een feestmaal, toch? Heb je toch liever de stap-voor-stap bereidingen erbij? Probeer dan zeker eens van onderstaande recepten. Het eerste gerecht kan je deze week ook bestellen bij Foodbag, handig!
Fried rice in ananas met wortel, tofu en pindanoten
Foodbagchef Caroline: "Toegegeven: vegan gerechten creëeren, vraagt soms wat creativiteit. Ik heb me geweldig geamuseerd met het ontwikkelen van deze 'pineapple fried rice'. Met wortel maak ik een soort van speklapjes, verrassend lekker! Benieuwd?" Bestel deze topper deze week bij Foodbag, het is sensationeel, beloofd!
Steak fried rice met wokgroenten en look
Weetje: fried rice is meer dan 1000 jaar oud. De gebakken rijst komt oorspronkelijk uit China waar het bekend staat als "chǎofàn". Traditioneel een echt restjesgerecht, maar vandaag een originele kom vol lekkers. Deze deluxe versie bevat zelfs steak! Bekijk recept
Kimchi fried rice
Heb je een potje kimchi en wat gekookte rijst in de koelkast staan? Dan maak je dit recept klaar in 15 minuutjes. Zalig lekker en o zo verrassend dankzij de zalige kimchi! Bekijk recept
Wok met fried egg, pindatopping, rijst, sesamolie en wokgroenten
Word jij ook altijd gelukkig als er wok op het menu staat? Gebruik zeker sesamolie om te wokken. Die geeft een heerlijke, nootachtige smaak aan je wokgroenten. Werk af met de pindatopping en aan tafel! Bekijk recept
Gebakken rijst met runderreepjes, snelle kimchi van rammenas en spiegelei
Wil je kennismaken met de Koreaanse keuken? Dan is dit receptje een heerlijke introductie! Gebakken rijst met runderreepjes, een spiegeleitjes en snelle homemade kimchi. Dit moet je proeven! Bekijk recept
Gebakken rijst met teriyaki kip
Gebakken rijst, Japanse stijl! In zowat elk Aziatisch land kennen ze hun variatie van gebakken rijst, en vandaag gaan we dus richting Japan voor gebakken rijst met heerlijke teriyaki kip. Genieten maar! Bekijk recept
Gebakken rijst met kabeljauw en spitskool
Gebakken rijst is een doordeweeks gerecht, maar dankzij de heerlijk sappige kabeljauwfilets, wordt dit gerecht naar een hoger niveau getild. Bekijk recept
Thaise gebakken rijst met spiegelei
Een tripje naar Thailand met deze heerlijke gebakken rijst! Met lekker veel groentjes en een spiegelei erbij is dit een vegetarisch toppertje! Bekijk recept
Gebakken rijst met rode curry, gewokte radijsjes, aubergine en curry-eitjes
We creëerden een zalig fusion gerecht. Een heerlijke wok met aubergine, radijsjes en rijst, op smaak gebracht met rode currypasta. We serveren deze gebakken rijst met lekkere curry spiegeleitjes. Door de eitjes te bakken in currypoeder krijgen ze onderaan een korstje van curry, heerlijk! Bekijk recept
Nasi goreng met een spiegeleitje
Nasi goreng is gebakken rijst op Indonesische wijze. Een heerlijk kommetje comfort food met veel groentjes erbij en een gebakken spiegeleitje. Bekijk recept