De geur van dennennaalden. Krakende sneeuw onder je voeten. Dansende vlammen in een open haard. We moeten het woord flammkuchen maar horen en we dromen al weg! Flammkuchen of tarte flambée, een absolute winterse heerlijkheid, is afkomstig uit de Elzas. De Elzassers horen het niet graag, maar flammkuchen of tarte flambée lijkt erg op een pizza bianca. Traditioneel wordt crème fraîche gebruikt als basis op het deeg, maar een smeuïge kaas zoals ricotta werkt ook heel goed. De toppings zijn typisch winters. Gebruikelijk zijn spekjes en ui, maar er zijn tal van heerlijke creatieve variaties mogelijk zoals een vegetarische flammkuchen met brie en witloof. Makkelijk als hoofdgerecht op zich of in stukjes gesneden om te delen als hapje bij het aperitief.
Voor de materiaalliefhebbers onder ons, wist je dat er in de Elzas typische flammkuchen buitenoventjes te koop zijn? Staat absoluut op onze wishlist! Het ziet eruit als een ijzeren kast met 2 schuiven op hoge poten. In de onderste la wordt het vuur gestookt en in de bovenste schuif kan je de flammkuchen (of pizza!) bakken. De vlammen kunnen langs achter omhoog zodat de tarte flambée ook langs bovenaf door de vlammen gelikt wordt. We zien het al voor ons, in de tuin gezellig met een vuurkorfje erbij! Ideaal voor tijdens een pandemie wanneer je mensen beter buiten ontvangt of als alternatief voor een barbecue!
Zin gekregen om te bakken? We stellen jullie 6 heerlijke variaties voor!
Flammkuchen met spek en uien
Deze flammkuchen met spek en uiringen is de basisversie. Lekker als hapje of voor de lunch. Bekijk recept
Flammkuchen met brie en witloof
Een originele versie met witloof, brie, honing, tijm, walnoten en veldsla voor erbij. Zin in? Deze topper kan je bestellen bij de 15gram Foodbox deze week!
Flammkuchen met peer en roquefort
Deze variatie met peer en roquefort is heerlijk en eenvoudig! Bekijk recept
Flammkuchen met gehakt en courgette
Deze originele versie doet alvast aan lente denken: met gebakken gehakt en prachtige courgettelinten. Dat zal smaken! Bekijk recept
Flammkuchen met peer, roquefort en hazelnoten
De bodem van deze tarte flambée wordt bestreken met knoflook-zure room mengsel en daar komt de zoutige roquefortkaas, friszoete peer, kruidige rucola en crunchy hazelnoten bij. Bekijk recept
Flammkuchen met brie, appel en honing
Een bodem besmeerd met zure room en belegd met plakjes appel en brie. Besprenkel deze tarte flambée met honing en bak hem 10 minuten af in de oven. Een eenvoudig en snel gerecht, laat het jullie smaken! Bekijk recept