De mooiste tijd van het jaar komt er aan, vooral omdat we ongegeneerd mogen genieten van een overvloed aan eten. Het is weer even zoeken naar recepten, want je wil je familie en vrienden natuurlijk niet elk jaar hetzelfde voorschotelen. Voor de feestdagen experimenteren we dus graag met originele recepten om onze gasten te verrassen. Een carpaccio of een tartaar klinkt dan wel klassiek, het kan heel feestelijk en uniek gebracht worden.

Rundvlees is trouwens niet vanzelfsprekend de basis hiervoor. Hoewel carpaccio en tartaar oorspronkelijk bereid werden met rundvlees, verwijst deze benaming puur nog naar de snijwijze. Bij carpaccio wordt het rauwe vlees of de vis heel fijn gesneden in plakjes. Bij tartaar dan weer gesneden in kleine stukjes. Gebrek aan inspiratie? No worries, we’ve got you covered!

Alle soorten groenten, fruit, vlees, vis,… kunnen op deze manier worden gesneden. Het belangrijkste is dat de producten vers en van goede kwaliteit zijn. Vanaf dat je dus de basis hebt van een carpaccio of een tartaar, begint de food pairing. De afwerking en combinatie met andere producten is van groot belang, want enkel zo maak je je gerechtje interessant. Probeer maar eens een carpaccio van zeebaars met pompelmoes. Je gasten zullen het niet verwachten, maar we beloven dat je zal scoren!

Rundstartaar


Rundstartaar

Carpaccio van zeebaars en roze pompelmoes


Carpaccio van zeebaars en roze pompelmoes

Tartaar van rode biet met gerookte paling en zure room


Tartaar van rode biet met gerookte paling en zure room

Het feestelijk snijden van groenten is ook een leuke afwisseling. De tartaar van rode biet bijvoorbeeld, het kleurenpalet van je bord ziet er meteen heel feestelijk uit.

Venkelcarpaccio


Venkelcarpaccio

Een heerlijk gezonde carpaccio, met flinterdunne stukjes venkel, granaatappel, geitenkaas en pijnboompitten. Een perfect vegetarisch voor- of bijgerechtje.

 

Zalmtartaar en garnalenmousse


Zalmtartaar en garnalenmousse

Zalm en garnalen zijn trouwens elk jaar een populaire go-to tijdens de feestdagen. Ooit al aan gedacht ze onderling te combineren?

Veel snijplezier! Hierbij nog enkele receptideeën!

Langoustines met aardappeltartaar


Langoustines met aardappeltartaar

Carpaccio Tonnato


Carpaccio tonnato

Tartaar van sint-jakobsvruchten met komkommer


Tartaar van sint-jakobsvruchten met komkommer

Op zoek naar nog meer feestmenu-inspiratie? Download gratis de 15gram kerstspecial.