Net als iedere foodie, sta ik wel eens te kwijlen bij die schitterende messen en messenblokken in de kookwinkel. Het lijkt er soms wel op dat ieder stuk vlees, groente of fruit moet worden versneden met zijn eigen, specifiek mes. Nochtans hoe langer ik in de keuken sta, hoe meer ik besef dat je eigenlijk maar 3 messen nodig hebt.

drie messen - chef mes, broodmes, officemes

De 3 messen die je niet kan missen in je keuken


 Het koksmes

Het koksmes is het werkpaard van iedere kok. Het is ook iets heel persoonlijks. Sommigen houden van een groot zwaar mes, anderen hebben liever een lichter en meestal ook korter mes. Ikzelf hou meer van het kortere type, het geeft me het gevoel dat het een verlenging van mijn hand is. Maar zoals ik al zei, het is puur een persoonlijke keuze. Nog een keuze die je moet maken is of je voor een klassiek chefmes gaat of voor een santoku, een mes dat gebruikt wordt in de Japanse keuken. Bij een klassiek mes gaat de tip naar boven, een santoku heeft een vlakkere vorm. De ene vorm is niet beter dan de andere, het is gewoon wat je het beste ligt.

2messen_chefmes_santoku

Het broodmes

Het volgende mes dat je nodig hebt is een lang gekarteld mes. Naast brood snijden gebruik je het mes voor het snijden van groente en fruit met een stugger vel zoals tomaten, maar je kan er ook perfect een watermeloen mee doormidden snijden. Bak je vaak cake dan is dit het mes waarmee je de cake horizontaal in lagen snijdt om er vervolgens een heerlijke confituur of slagroom op te smeren.

Het schil- en groentenmes

Het kleinste mesje uit de reeks, maar zo multifunctioneel. Beginnende koks voelen zich vaak meer op hun gemak met een klein mesje en gebruiken het vaak wanneer ze eigenlijk een koksmes moeten gebruiken. Waarom ook niet? Als de klus maar wordt geklaard.

Nog enkele tips  • Investeer liever in 3 professionele messen dan een heel blok van bedenkelijke kwaliteit.

  • Hou je messen scherp. De kans dat je in je vingers snijdt is groter met een bot dan met een scherp mes. Koop daarom zeker ook een aanzetstaal en een slijpsteen.


slijpsteen en aanzetstaal

  • Leer je messen gebruiken. Een goede snijtechniek bespaart je uren in de keuken.