Koken in papillot is een fijne bereidingstechniek waarbij het eten gegaard wordt in een pakketje. Het is een gezonde én snelle manier van koken.

Lekkere kabeljauw in papillot
Lekkere kabeljauw in papillot


Koken in een papillot is een bereidingswijze die ik leerde van mijn mama. Zij maakte vis in papillot klaar op weekdagen waarop ze weinig tijd had maar wel lekker en gezond wou eten. ‘En papillotte’ is eigenlijk een Franse bereidingstechniek waarbij de ingrediënten gegaard worden in een pakketje. Dat pakketje wordt meestal gemaakt van aluminium- of bakpapier. Doordat het pakketje helemaal gesloten is, zorgt de circulerende lucht er voor dat de ingrediënten in het eigen vocht gaan stomen en garen. Zo heb je dus geen vetstof nodig en behoud je alle smaken van de ingrediënten.

Het is een van mijn favoriete manieren om vis te bereiden. Voor de papillot zelf gebruik ik meestal aluminiumpapier. Ik leg de vis dan voor mij op het aluminiumpapier, dan vouw ik het papier over de vis heen en rol ik de randen op naar mij toe tot ik een mooi hermetisch gesloten pakketje krijg. Let er wel op dat je nog wat lucht in de papillot laat, anders kan de vis niet garen.

Een heerlijke papillot van dorade met venkel en kerstomaatjes
Een heerlijke papillot van dorade met venkel en kerstomaatjes

Papillot van in de oven tot op de barbecue


Bij het gebruik van een papillot is de kooktijd ook korter dan bij traditionele technieken. Hierdoor blijft het maximum aan vitamines en mineralen bewaard en drogen vis of groenten niet uit. Ik combineer zo bijvoorbeeld een lekker stukje vis met verse groentjes en frisse kruiden voor een snelle en gezonde avondmaaltijd.

Ik maak mijn papillotten altijd klaar in de oven maar je kan ze ook makkelijk klaarmaken in de stoomkoker of microgolfoven. In de zomer leg ik een papillot op de barbecue. Ideaal voor wie wat op de lijn wil letten maar toch wil genieten van een smakelijk barbecuegerecht.

Een extra voordeel van een papillot is dat je die makkelijk van te voren kan maken. Ideaal voor wanneer je veel volk over de vloer hebt. De avond zet je gewoon je papillotten in de oven. Na ongeveer 20 minuten kan iedereen aan tafel!

Een provençaalse papillot met zalm, wortelen, courgette en tomaat
Een provençaalse papillot met zalm, wortelen, courgette en tomaat

Mijn favoriete recepten: