Buitenlandse keukens ontdekken is een van mijn favoriete bezigheden. Ik hou ervan om de wereld rond te reizen op zoek naar nieuwe geuren, smaken, ingrediënten en gerechten. Zo trok ik bijvoorbeeld een maand door Thailand en volgde ik er kooklessen.

De Thaise glimlach


Thailand is een zalig land, de mensen zijn er hartelijk, de ingrediënten rijk en de kruidige gerechten perfect in balans. Overal op straat staan er kraampjes met mensen die dag en nacht Thaise curry’s of sateetjes bereiden. Onze laatste stop tijdens de doorreis is Krabi. Krabi is een fantastische plek. Het is er erg groen maar staat ook bekend om een prachtige kustlijn met kalkrotsen die uit de zee steken. Die deden bovendien dienst als decor voor de film ‘The Beach’ met Leonardo Di Caprio.

Chop, chop, bang, bang


Ik volg kookles bij Ya in de Krabi Cookery school. Ik word opgepikt en rijd in de laadbak van een pick-up truck de jungle in. Ya is super enthousiast en verwelkomt ons hartelijk in haar kookschool. Ik kook hier samen met enkele mensen uit Australië, een Brit en een Duits koppel. Eerst toont Ya ons de verschillende ingrediënten van de Thaise keuken: heilige basilicum, galangal, chilipepers, koriander, citroengras,… heerlijk!

Heilige basilicum
Typische Thaise ingrediënten


We starten met het maken van de verschillende currypasta’s. In Thailand heb je naast de gekende rode, gele en groene curry ook de hete phanaeng curry met pinda’s en de wat mildere Massaman curry met pinda’s en aardappelen. Die laatste wordt vooral in Zuid-Thailand maar ook in Maleisië gegeten. Een voor een maken we alle currypasta’s from scratch. Ya toont hoe het kan met de blender maar is resoluut voorstander van haar “chop, chop, bang, bang” methode waarbij alles met de hand gesneden wordt en nadien fijngemalen met de vijzel.

Heilige basilicum
Rode currypasta maken, wees voorzichtig met te pikante chili's!

De net iets te pikante currypasta


Als ik het aantal chilipepers zie dat hier in de currypasta’s wordt gedraaid, schrik ik er niet van dat de gerechten hier zo pikant zijn. Ya vraagt ons om de currypasta’s ook puur te proeven zodat de echte smaken naar boven komen. De currypasta was zelfs zo pikant dat ik er gewoon flauw van val (no kidding). Het beeld dat daarna kwam, zal ik nooit vergeten. Wel 10 Thaise vrouwen staan rond mij terwijl ik wakker word met mijn benen in de lucht op een zetel. Echt hilarisch maar zo schattig en lief van hen “are you ok miss?”. Volgens Ya gebeurt dit hier wekelijks en zijn het ‘the spirits of the jungle’. Ik wijs het toe aan de verschroeiende hitte in de keuken en de al even hete chili ’s. Maar goed ik ben al snel weer de oude en ga verder aan de slag.

Massaman curry pasta
Massaman curry pasta


Massaman curry
Massaman curry


Na de currypasta’s krijgen we elk een curry toegewezen die we dan elk afzonderlijk mogen bereiden. Ik maak voor het eerst een Massaman curry en beslis dan dat dit ongetwijfeld een van mijn favoriete gerechten zal worden. Verder maken we nog de bekende Pad Thai noedels, een papajasalade, morning glory met holy basil, spring rolls en mango sticky rice. Stuk voor stuk zalig lekkere gerechtjes. We zetten alles op een grote tafel in het midden en eten de hele namiddag al lachend en keuvelend door. Ya haalt zelfs een foto boven van haar en tv-kok Gordon Ramsay die hier naar verluidt ook nog achter de potten zou hebben gestaan. Het werd een dag waaraan ik nog vaak terugdenk en het receptenboekje van Ya is intussen zelfs een beetje smerig wegens vele Thaise avonden en nog meer Thaise curry’s. Chop, chop, bang, bang weet je wel…

Pad Thai met scampi's en tofu
Pad Thai met scampi's en tofu


Miniloempia's met gehakt en garnalen
Miniloempia's met gehakt en garnalen


Mango sticky rice
Mango sticky rice