Waarom maak ik zo graag zelf mijn brood? Vooral omdat je dan brood kan maken dat je niet bij de bakker kan kopen. Zelf bijzondere broodjes bakken is trouwens ook helemaal niet moeilijk. En wil je het nog gemakkelijker dan neem je al een broodmix.

Als je eens wil uitpakken met Valentijn dan zijn deze broodjes een schot in de roos. Een lekker ontbijt met zelfgebakken broodjes. Wie kan dat nu weerstaan. In deze broodjes gaan wat pistachenootjes, heb je liever andere noten of geen noten, liever witte chocolade en donkere chocolade voor een zoeter broodje… je kan volop variëren!

Romantische 2-kleurige broodjes

Wat heb je nodig?


Voor 8 broodjes

basisdeeg

 • 500 g broodbloem

 • 10 g zout

 • 280 ml water

 • 7 g instant gist

 • 20 g boter


voor het witte deeg

 • 400 g basisdeeg

 • 40 g pistachenoten (ongezouten uiteraard)


voor het donkere deeg

 • 400 g basisdeeg

 • 20 g puur cacaopoeder


Wat moet je doen? 1. Het is het gemakkelijkste als je werkt met een keukenrobot. Doe de bloem, instant gist, boter en zout in de kom en meng op trage snelheid.

 2. Voeg langzaam het water erbij tot de bloem het water helemaal heeft opgenomen.

 3. Kneed nu iets sneller tot het deeg glad is en van de wanden van de kom komt.

 4. Als het goed is moet je nu een dun vliesje kunnen trekken. Hiervoor neem je een klein stukje deeg en trek je dit heel voorzichtig uit. Het mag niet snel scheuren en je moet er een klein beetje kunnen doorkijken.

 5. Haal het deeg uit de kom en verdeel het in 2 gelijke delen. Doe per soort deeg de ingrediënten erbij die nodig zijn, en kneed opnieuw goed door. Maak van beide delen een mooie bol en laat afgedekt 45 minuten rusten.

 6. Rol beide stukken apart uit tot een rechthoek van ongeveer 1 cm dikte.

 7. Maak de bovenzijde van het donkere deeg een beetje nat met water en leg het op het witte deeg. Rol het deeg dan op tot een cilinder en laat 15 minuten rusten.

 8. Snij nu met een scherp mes porties van 2 à 3 cm en leg ze met een snijkant op een bakplaat bekleed met bakpapier.

 9. Laat nu opnieuw ongeveer 1 uur rijzen (ik verwarm mijn oven lichtjes en spuit er met een plantenspuit een beetje water in, zo creëer je een vochtige omgeving zodat de broodjes niet uitdrogen en hoef je ze niet af te dekken. Als je ze buiten de oven laat rijzen, dek ze dan af om korstvorming te voorkomen).

 10. Verwarm de oven voor op 250 °C en zet op de bodem een ovenschaal.

 11. Als het brood is gerezen, giet je een klein beetje water in de ovenschaal om stoom te creëren. Verlaag de temperatuur van de oven naar 220 °C, leg er de broodjes in en laat ze 16-18 minuten bakken.