Weet je welk gevoel ik krijg als ik de eerste stengels rabarber uit de grond zie verschijnen? Pure euforie! Voor mij hét symbool dat de winter officieel gedaan is. Nog voor de bloesems en de eerste asperges verschijnen... Je weet dat er best nog koude dagen zullen komen, maar ook dat de lente nu niet meer te stoppen is! Vandaar mijn ode aan deze voorbode van het mooie weer!

Wie heeft het niet gedaan als kind? Een rauwe stengel rabarber soppen in een potje met suiker. Eerst dat heerlijk knarsende zoete van de suiker en dan die zure 'kick' die je krijgt van de rabarber, zalig toch?

De basics


Zoveel jaren later experimenteer ik graag in de keuken met de friszure stengels. Er zijn enkele basics die je gewoon in je rabarberrepertoire móet hebben: een lekkere rabarbertaart, een lekkere home made confituur en crumble van rabarber. Je maakt er jong en oud blij mee.

Voor avontuurlijke rabarberliefhebbers


Maar ben je net als ik een wat avontuurlijkere kok, waag je dan eens aan deze eyecatchers.

Geweven rabarbertaart
Geweven rabarbertaart


Een prachtige taart met een geweven bovenkant met reepjes rabarber. Het vraagt wat werk en handigheid om de reepjes in elkaar te weven, maar het resultaat is fantasisch, nietwaar? Deze frisse topping past ook geweldig goed bij de heerlijk zoete frangipanevulling.

Rabarber-aardbeien ontbijtrolletjes
Rabarber-aardbeien ontbijtrolletjes


Ken je de Zweedse cinnamon rolls met kaneel? Ik vulde ze met een heerlijke rabarber- en aardbeienmoes. Zo mooi om te zien, en heerlijke bij het ontbijt of een koffie tussendoor. Mijn tip? Besmeer het deeg royaal met de moes voor je het oprolt!

Rabarber-rozen curd
Rabarber-rozen curd


Ken je lemon curd? Dat is een fantastische citroenspread uit Engeland. Heerlijk bij gebak of voor de high tea. Maar je kan dat dus ook maken met rabarber. Het is zelfs gemakkelijker dan je denkt! Nog een upgrade? Voeg enkele druppels rozenwater toe, een zalige combinatie!