Bijzonder populair, te merken aan de vele restaurants die in verschillende steden oppoppen: de Libanese keuken! Libanon ligt aan de Middellandse zee, tussen Israël en Syrië. Daar waar de invloeden uit de Mediterraanse en Midden-Oosterse keuken samenkomen. Het resultaat is een keuken op basis van véél groenten, kruiden, specerijen, vis en zeevruchten. Vele gerechten, zoals hummus, baba ganoush (auberginepuree) en baklava zie je terugkomen in verschillende Midden-Oosterse keukens, elk land heeft zijn eigen versie, met zijn eigen invloeden en interpretaties.
Net zoals in vele andere Midden-Oosterse landen, zijn ‘mezze’ heel populair. Te vergelijken met Spaanse tapas, zijn mezze kleine hapjes die gedeeld worden tijdens het aperitiefmoment. Een tafel vol schoteltjes, dips, kleine hapjes, brood,… Leuk om weten is dat je deze week bij Foodbag een mezze aperobox kan bestellen!
Typische ingrediënten uit de Libanese keuken zijn olijfolie, knoflook, kikkererwten, yoghurt (waar de heerlijke zachte kaas labneh mee wordt gemaakt), granaatappel, citroen, aubergine, pijnboompitten, favabonen, rijst, (plat)brood, verse vis en schaaldieren, kip en lamsvlees. Favoriete specerijen zijn sumac, komijn, za'atar en véél verse kruiden zoals peterselie, koriander en munt. Alvast een fantastische boodschappenlijst om de meest fantastische gerechten mee te maken! Wij hebben alvast een heerlijk suggestielijstje samengesteld. Voor welke ga jij?
Salade fattoush met falafel
Fattoush is een zalige frisse Midden-Oosterse salade. Lekker knapperig door de gegrilde pitabroodjes met za'atar en tegelijkertijd ook fris door de verse munt en citroenzeste. En dat in combinatie met falafelballetjes. Vegetarisch genieten! Bekijk recept
Pita met falafel, baba ganoush en feta-tomatensalade
Baba ganoush is een heerlijke saus op basis van gepofte aubergine. Deze zachte saus serveer je in een geroosterd pitabroodje met krokante falafels en een frisse feta-tomatensalade erbij. Gemakkelijk en echt overheerlijk. Laat het smaken! Bekijk recept
Tabouleh met lamsköfte
Deze kruidige tabouleh van bulgur met smaakvolle balletjes van lamsgehakt is een ware smaaksensatie. Gemakkelijk, snel klaar en jawel, overheerlijk! Bekijk recept
Hummus met kruidig gehakt, pitabroodjes en salade
We kennen hummus vooral als een vegetarische dip, maar in Midden-Oosterse landen wordt het ook geserveerd met kruidig krokant gebakken gehakt erbovenop. Werkelijk een overheerlijke combinatie! Daarbij maken we nog een frisse salade en reepjes pitabrood om te dippen. Een heerlijke maaltijd! Bekijk recept
Geroosterde bloemkool op z'n geheel met tahinsaus en granaatappel
Een heerlijk originele en gezonde bereiding van bloemkool in zijn geheel. Lekker als voorgerecht of bijgerecht op tafel. Een vegetarische topper! Bekijk recept
Libanese geroosterde bloemkoolsalade met kip en tahindressing
Vandaag gaan we de gezonde Libanese toer op, met een originele salade van geroosterde bloemkool, rode ui, komkommer en gemarineerde kippenreepjes erbij. Maar de ster van de maaltijd is de zalige tahindressing. Werk af met crunchy pistachenootjes en genieten maar! Bekijk recept
Hummus met kefta en Libanese salade
Vandaag gaan we op een imaginair reisje richting Libanon. We maken een heerlijke, zachte hummus met daarbij een krokante frisse rauwkostsalade en heerlijke gebakken kefta. Ga je mee op reis? Bekijk recept