De Koreaanse restaurants schieten als paddenstoelen uit de grond in de grote steden! En dat is alleen maar goed nieuws, want wat een heerlijke keuken is dat toch met haar gedurfde smaken, rijke tradities en innovatieve gerechten! Ook de typische Koreaanse producten kan je steeds gemakkelijker in de (Aziatische) supermarkt vinden. Nog niet zo bekend mee? Wij geven je graag een introductie tot de Koreaanse keuken!


Kimchi: het hart van de Koreaanse maaltijd


Geen Koreaanse maaltijd is compleet zonder kimchi, een gefermenteerde groenteschotel die vaak wordt gemaakt van kool en radijs. Kimchi is meer dan alleen een bijgerecht; het is een symbool van de Koreaanse cultuur en traditie. Het fermentatieproces, dat maanden kan duren, zorgt voor een rijke, pittige smaak en een scala aan gezondheidsvoordelen, waaronder probiotica en vitamines.


Bibimbap: Een kunstwerk in een kommetje


Bibimbap, wat letterlijk "gemengde rijst" betekent, is een visueel verbluffend gerecht dat bestaat uit rijst, groenten, vlees (meestal rundvlees), een gebakken ei en gochujang (pittige chilipasta). De ingrediënten worden zorgvuldig gerangschikt in een kom, waardoor het gerecht er bijna te mooi uitziet om te eten, al is het wel de bedoeling om alle ingrediënten door elkaar te mengen met (metalen) eetstokjes voor je begint te eten.


Bulgogi: zoete en hartige sensatie


Bulgogi, ("vuurvlees") is een populair gerecht van gemarineerd rundvlees dat wordt gegrild of geroerbakt. De marinade, gemaakt van sojasaus, suiker, sesamolie, knoflook en ui, geeft het vlees een zoete en hartige smaak die overheerlijk is. Bulgogi wordt vaak geserveerd met rijst en groenten.


Jjigae: hartverwarmende stoofpotjes


Koreaanse stoofpotjes, bekend als jjigae, zijn een essentieel onderdeel van de Koreaanse keuken. Enkele voorbeelden van stoofschotels zijn "kimchi jjigae" (met kimchi en varkensvlees) "doenjang jjigae" (gemaakt met sojabonenpasta en groenten). Jjigae is vaak pittig en wordt geserveerd in een kokendhete pot, wat zorgt voor een hartverwarmende maaltijd, vooral in de koude wintermaanden.


Street food: van rijstcakes tot pannenkoeken


De straten van Zuid-Korea zijn bezaaid met kraampjes die een verscheidenheid aan heerlijke street food aanbieden. Denk aan "tteokbokki" (pittige rijstcakes), "hotteok" (zoete gevulde pannenkoek) en "odeng" (viscakes op een stokje). Street food is een essentieel onderdeel van de Koreaanse eetervaring en is een informele en toegankelijke manier om van de Koreaanse keuken te genieten.


Moderne interpretaties: fusion en innovatie


De Koreaanse keuken evolueert voortdurend en moderne chefs experimenteren met fusiongerechten die traditionele Koreaanse smaken combineren met westerse technieken. Denk aan kimchi-taco's, Koreaanse fried chicken en bulgogi-burgers. Ga vooral zelf ook aan de slag met deze verrassende smaken!

Wil je het eens proberen? Deze week vind je ook een verrassend Koreaans gerecht bij Foodbag: Korean fried pork burger!


Kimchi


Kimchi
Maak zelf eens kimchi, de gefermenteerde kool uit Korea. Echt superfood! Heel gezond en overheerlijk en pittig bij Aziatische gerechten. Bekijk recept



Kimchi udon noedels


Kimchi udon noedels
Op zoek naar een echt smaakbommetje? Maak eens deze kimchi udon noedels! Echt een zalig umami-bommetje met kimchi, gochujang, boter én een eidooier. Mengen en genieten maar! Het recept om zelf kimchi te maken, vind je hier ook op de website! Bekijk recept



Koreaanse hartige pannenkoek (pajeon)


Koreaanse hartige pannenkoek (pajeon)
Deze Koreaanse hartige pannenkoek met lente-uitjes moet je proeven! Ook heel lekker met scampi's erin gebakken. Dip de pannenkoek in het heerlijke sausje. Bekijk recept



Koreaanse bibimbap


Koreaanse bibimbap
Bibimbap wil in het Koreaans zoveel zeggen als 'gemixte rijst' en is dus een kom rijst met allerlei lekkere groentjes, een gebakken ei en gemarineerd vlees. Bekijk recept



Koreaanse barbecue bowl (bulgogi)


Koreaanse barbecue bowl (bulgogi)
Een prachtig en kleurrijk kommetje vol heerlijke smaken: gemarineerd rundsvlees met pindasaus, quinoa en lekkere knapperige groenten. De Koreaanse keuken op zijn best! Bekijk recept



KFC: Korean Fried Cauliflower


KFC: Korean Fried Cauliflower
KFC, dan denk je misschien aan 'Kentucky Fried Chicken', maar de Koreanen hebben het zich toegeëigend met 'Korean Fried Chicken'. Nu gaan wij nog een stapje verder, en hebben een vegan versie gemaakt met 'drumsticks' van bloemkool. Verrassend, pittig en dus helemaal plantbased. Een perfecte manier om kennis te maken met de Koreaanse keuken! Bekijk recept



Korean fried pork burger met komkommer en koolsla


Korean fried pork burger met komkommer en koolsla
Foodbag chef Claire: "Ik liet me inspireren door Tangsuyuk, een populair, Chinees- Koreaans gerecht met varkensvlees in zoetzure saus. Ik geef er nog een twist aan en serveer het tussen een broodje. Zo kan je die heerlijk gemakkelijk weghappen op een zomeravond." Bestel deze topper nu bij Foodbag.