Orecchiette is een minder bekende soort pasta bij ons. Letterlijk betekent het ‘kleine oortjes’ en is het afkomstig uit Zuid-Italië, meer bepaald Puglië. Vaak worden ze met ‘rapini’ gegeten, dat is een soort van broccoli. Daarbij komt vaak nog chilipeper, knoflook en ansjovis. Maar er zijn ook recepten met tomatensaus en gehaktballetjes. Het is een vrij stevige pasta gemaakt van griesmeel van harde tarwe, die niet te veel extra ingrediënten vraagt om erbij te serveren.

Het is een erg leuk zicht om te zien hoe nonna’s de traditionele orecciette maken! Als je ooit in Bari bent, moet je zeker eens passeren in de ‘Via della Orecchiette’: ’s ochtends zitten vrouwen op straat de traditionele pasta te maken, in de namiddag liggen ze te drogen in de zon. Leuk weetje: In augustus wordt er jaarlijks in Bari zelfs een ‘oortjesfeest’ gehouden: Sagra delle Orecchiette.

Op zoek naar een traditioneel of eerder origineel recept met orecchiette? Wij helpen je naar goede gewoonte op weg!


Orecchiette met gebakken spruitjes en krokant spek


Orecchiette met gebakken spruitjes en krokant spek
Wil je eens spruitjes op een andere manier eten? In plaats van te koken, bak je ze in de pan! Het resultaat is een minder straffe 'koolsmaak' en een lekker krokante buitenkant. Dit moet je proberen! Heerlijk trouwens in combinatie met krokant gebakken spekjes in een romig sausje bij orecchiette. Bestel dit recept deze week bij de 15gram Foodbox!



Orecchiette met broccoli


Orecchiette met broccoli
Orecchiette en broccoli zijn beste vriendjes! Een heerlijke combinatie, uitgevonden in Puglia. Een zalig snel en vegetarisch pasta'tje om van te genieten! Bekijk recept



Orecchiette met pesto, boontjes, erwtjes en kippenworst


Orecchiette met pesto, boontjes, erwtjes en kippenworstMisschien geen traditioneel Italiaans recept, maar wel origineel en lekker! En met oortjespast in de hoofdrol... Bekijk recept



Orecchiette met salsa verde, tonijnsteaks en kerstomaatjes


Orecchiette met salsa verde, tonijnsteaks en kerstomaatjes
De orechiette pastaschelpjes passen heerlijk bij salsa verde, kort gebakken tonijnsteaks en frisse kerstomaatjes. Een licht verwennerijtje! Bekijk recept



Orecchiette met spekjes, rucola en pesto


Orecchiette met spekjes, rucola en pesto
Lekkere 'oortjes' pasta, krokant gebakken spekjes, een zelfgemaakte pesto met pijnboompitten en basilicum en afwerkt met blaadjes rucola, heerlijk! Bekijk recept