Heb je hier al van gehoord? De kleine groene edamame boontjes zijn verse Japanse sojabonen. Letterlijk betekent edamame ‘bonen aan twijgen’. De boontjes worden geoogst als de sojabonen rijp zijn, maar voor ze de kans krijgen te verharden.
In Japan en andere Aziatische landen zijn deze boontjes enorm populair en ook bij ons worden ze meer en meer gebruikt. Vroeger kon je ze alleen op restaurant krijgen of in de horeca speciaalzaken, maar vandaag de dag zijn ze gemakkelijk te verkrijgen. Je kan ze in de diepvries vinden, of reeds gekookt en gedopt in blik of zelfs gekookt en gedopt in het versvak bij bepaalde supermarktketens.
Deze bonen worden gebruikt als snack of als ingrediënt in – al dan niet - vegetarische maaltijden of salades. Ook als aperitief, geserveerd in de peul met enkel wat grof zeezout zijn ze heel populair. Je knijpt de boontjes als het ware in je mond uit de peul. Sommige mensen geloven dat het eten van verse sojabonen de toxische effecten van alcohol kan verminderen, maar dit is voorlopig niet bewezen.
Ik koop de boontjes bij voorkeur diepgevroren en kook die dan net voor het opdienen. Een snuf zeezout en wat chilivlokken en presto, een heerlijk voedzaam aperitiefhapje. Ook de allerkleinsten weten de smaak van edamame te waarderen, probeer het maar. Ik geef deze boontjes soms zelfs mee in de lunchbox naar school, altijd een succes.
Je kan de bonen perfect verwerken in een salade met bijvoorbeeld quinoa, klik voor het recept hier. Uiteraard zijn ze ook heerlijk in een Oosterse salade met een vinaigrette van miso. Of maak er eens een dip van? Heerlijk met wat rauwe groenten. De mogelijkheden zijn eindeloos.
En jij, heb jij ook een boon voor edamame?