Een heerlijke kerstbrunch met familie en vrienden kan eens een leuke afwisseling zijn van het klassieke kerstmaal. Brunchen is genieten, het is een combinatie van breakfast en lunch wat betekent dat alles mag en kan. En je kan de champagne ook bovenhalen want dat is helemaal toegestaan tijdens de brunch!

Om een kerstbrunch goed te laten verlopen maak je best het meeste al op voorhand. Er zijn ontelbare eenvoudige receptjes waarbij dat perfect mogelijk is. Zo hoef je niet om 6 uur ’s morgens op te staan om nog dingen in elkaar te flansen. Waag je bijvoorbeeld eens aan een fantastische panettone met vijgen, dadels en walnoten. Dat is een heerlijk Italiaans, luchtig brood, typisch met Kerst.

Panettone met vijgen, dadels en walnoten
Panettone met vijgen, dadels en walnoten

Zoet, zoeter, zoetst


Om verder te gaan met het zoete gedeelte, komen we uiteraard bij American pancakes. Brunchen is typisch Amerikaans, en daarom zijn deze pancakes niet te missen en oh zo lekker. Afgewerkt met blauwe besjes en maple syrup is dit pure verwennerij.

American pancakes tijdens de kerstbrunch
American pancakes


Ook muffins doen het altijd goed tijdens een kerstbrunch. Gevuld met appeltjes en kaneel is dit een heerlijk winterse versie. En heb je al eens zelf scones proberen maken? Helemaal niet moeilijk en veel lekkerder dan wanneer je ze koopt! De Britten eten deze zoete broodjes met aardbeienconfituur en 'clotted tea' liefst tijdens de afternoon tea maar niets weerhoudt je ervan ze tijdens de kerstbrunch te serveren.

Muffins met appel en kaneel
Muffins met appel en kaneel


Scones met aardbeienconfituur en room
Scones met aardbeienconfituur en room

Van eitjes tot zalm


Om toch wat in de ontbijtsfeer te blijven is een eiergerecht ook een aanrader. Dit maak je makkelijk net voor je gasten komen. De verrassende ontbijttaartjes met rauwe ham en ei of een gepocheerd eitje met rösti en gerookte zalm zijn een echte aanrader, net zoals de frittata met gerookte zalm en erwtjes.

Gepocheerd eitje met rösti en gerookte zalm
Gepocheerd eitje met rösti en gerookte zalm


Frittata met gerookte zalm en erwten
Frittata met gerookte zalm en erwten


Zalm kan je op verschillende manieren serveren tijdens de kerstbrunch. Wil je het toch wat specialer met Kerst ga dan voor de zalm ‘gravad lax’ met rode biet. De zalm moet een hele nacht marineren in de koelkast en is dus perfect op voorhand te maken. Door de marinade met rode biet geef je deze Zweedse klassieker een extra twist.

Zalm gravad lax met rode biet
Zalm gravad lax met rode biet

Het warme gedeelte


Omdat de kerstbrunch ook een beetje lunch is en je waarschijnlijk toch tot na de middag zit te tafelen, kan je dus ook perfect enkele warme schotels serveren. Een lekker soepje is zeker niet misplaatst. Serveer een wortelsoep met sinaasappel bijvoorbeeld, feestelijk maar niet te moeilijk. Een gehaktbrood is ook erg brunch-waardig en kan je op verschillende manieren bereiden. Probeer ons gehaktbrood met ham en kruidenkaas in een jasje van bladerdeeg eens, succes gegarandeerd!

Wortelsoep met sinaasappel
Wortelsoep met sinaasappel


Gehaktbrood met ham en kruidenkaas in bladerdeeg
Gehaktbrood met ham en kruidenkaas in bladerdeeg


Brunch jij graag tijdens de feestdagen? Vertel het ons in de comments!