De kerststronk is nog maar net verteerd, maar ik kijk toch al reikhalzend uit naar het volgend foodfeestje: Driekoningen. Zoals zo vaak gepaard gaat met een (Christelijk) feest, is er ook nu weer een typische lekkernij om dat te vieren: de driekoningentaart. Traditioneel is dit een bladerdeeggebak met frangipanevulling waarin een muntstuk, porseleinen beeldje of boon verstopt wordt. Wie die vindt, is voor een dag koning(in) en mag de andere zijn/haar wil opleggen. Maar waarom zouden we in 2016 eens niet lekker gek doen en breken met de drie koningen-traditie?

Driekoningen cupcakes

Koning(in) voor een dag

Neen, maak je geen zorgen. Ik ga de taart heus niet vervangen door iets hartigs. Dat is niet mijn stijl. Maar wat dacht je van cupcakes in plaats van een frangipanetaart? Ze ogen leuk, en je hoeft uiteraard niet zitten knoeien om een taart aan te snijden. Stel je voor dat je recht in de boon snijdt! Ook voor een groot gezelschap is dit ideaal, denk maar aan de kindjes in de klas of de collega’s op kantoor. De gelukkige met de boon krijgt uiteraard de kroon. Dat schaf ik niet af.

Je kan uiteraard kiezen welke cupcakes je maakt, met jouw favoriete smaak. Met Driekoningen is de taart traditioneel met amandelpoeder, dus koos ik hier voor een cupcake-versie daarvan. De cupcakes worden extra leuk met een lekkere frosting.

Driekoningen cupcakes

Voor de cupcakes:

  • 25 g bloem
  • 125 g amandelpoeder
  • 2 eieren
  • 125 g kristalsuiker
  • 125 g boter
  • 1 el amandelschilfers
  • 1 amandel

Voor de frosting:

  • 25 g bloem
  • 120 ml melk
  • 100 g poedersuiker
  • 100 g roomboter
  • 2 druppels vanille-extract

Het volledige recept voor de cupcakes vind je hier.