Enkele jaren geleden ontdekte ik de heerlijke smaak van zoete aardappelen en sindsdien gebruik ik ’m in tal van gerechten. Je kan er zoveel kanten mee uit!

Een lekkere puree van zoete aardappel met rosbief en sesamsaus
Een lekkere puree van zoete aardappel met rosbief en sesamsaus

Is het een groente?


Oorspronkelijk komt de zoete aardappel uit Mexico, maar ondertussen wordt hij in tal van wereldkeukens gebruikt. Vroeger moest je ernaar zoeken maar nu vind je zoete aardappelen in elke supermarkt, en zelfs op de menukaart van toprestaurants.

In tegenstelling tot wat je zou denken, is de zoete aardappel of bataat niet echt verwant met de klassieke aardappel. Zoete aardappel is eigenlijk een groente. De smaak is zoet en kruidig en de aardappel heeft een zachte, romige textuur.

Een romige paprikasoep met zoete aardappel
Een romige paprikasoep met zoete aardappel

De houdbaarheidsdatum


Ik heb gemerkt dat een zoete aardappel sneller slecht wordt dan zijn gewone broertje. Bewaar de aardappelen niet in de koelkast maar op een droge donkere plek. Bereide zoete aardappelen kan je wel een dag of 4 in de koelkast bewaren.

Eindeloos variëren met zoete aardappel


Qua bereiding kan je eigenlijk alle kanten uit. Ik denk dat ik zeker tweewekelijks zoete aardappel op het menu zet. Die bevat veel minder calorieën dan de gewone aardappel en zorgt voor een fijne variatie. Je kan er soep van maken, de zoete aardappel koken of pureren. Kruid met peper, grof zeezout en wat currypoeder. Die smaakcombinatie vind ik hemels! Probeer ook deze paprikasoep met zoete aardappel of zoete aardappelpuree met rosbief en sesamsaus eens, verrassend lekker!

Maar je kan zoete aardappels ook inwrijven met wat olijfolie en wikkelen in zilverpapier. Laat ze zo poffen in de oven op 180°C. Snijd een inkeping in het midden en vul op met allerlei lekkers.

Pittige chips van zoete aardappel
Pittige chips van zoete aardappel


Of snijd de aardappelen in stukken en rooster ze met wat honing en olijfolie in de oven. Kruid met wat rozemarijn. Ook leuk is om zelf pittige chips van zoete aardappel te maken. Rasp de zoete aardappel in schijfjes met de mandoline en frituur ze of rooster ze in de oven. Ik vind het overheerlijk als de chips nog warm zijn. Je kan ze dan serveren met allerlei kruiden of kaasdips.