Heb je al eens Thaise basilicum geproefd? Het smaakt helemaal anders dan onze 'klassieke' basilicum. En om de verwarring nog wat groter te maken, bestaan er eigenlijk 3 verschillende basilicum in de Thaise keuken: de verzamelnaam van de 3 soorten is 'sweet basil', ze zijn onderling inwisselbaar, maar hebben wel degelijk een smaakverschil. Er is Thaise basilicum, de soort waar wij het hier over hebben en hier ook het gemakkelijkste verkrijgbaar is. Deze heeft een heerlijke, subtiele anijssmaak. De plant heeft paarse stengels en de blaadjes zijn platter en smaller dan 'Westerse' basilicum. De blaadjes verdragen warmte in een gerecht ook beter. Je kan ze gebruiken zoals je jonge spinazie in een gerecht zou gebruiken. De andere soorten zijn 'holy basil', die een pittige, peperig smaak heeft en 'lemon basil', met een citrusachtige smaak, zoals de naam doet vermoeden. Die laatste 2 soorten zijn helaas minder goed bij ons te verkrijgen. 

Het bijzondere kruid past uiteraard heerlijk bij Thaise gerechten, het wordt ook gebruikt in de Vietnamese, Laotiaanse, Cambodiaanse en Taiwanese keuken. Gebruik het om Aziatische gerechten mee af te werken, zoals hierboven vermeld mee in een wokgerecht (zoals je spinazie zou gebruiken) of in een salade. Je vindt Thaise basilicum in de Aziatische supermarkt. Kan je 'm toch niet vinden? Gebruik dan munt in plaats van klassieke basilicum, die smaak leunt er eerder bij aan. Benieuwd om te proberen? Deze week vind je bij Foodbag ook een zalig gerechtje met Thaise basilicum, hoera!


Thaise kip met rijst, paksoi en wortel


Thaise kip met rijst, paksoi en wortel
April is zowat de warmste maand in Thailand. Voor wie de lente nóg zonniger mag, verzameldenwe enkele typerende Thaise smaken in één gerecht. Mag het nog heter? Voeg de zaadjes van de peper toe aan het gerecht. Proberen? Bestel deze week bij Foodbag.be!



Pad krapow


Kip met Thaise basilicum
Een typisch gerecht uit de Thaise keuken, deze gewokte kip met basilicum. Thaise basilicum kan je niet echt vergelijken met onze 'Westerse' soort. Bekijk recept



Rundvleescurry met Thaise basilicum


Rundvleescurry met Thaise basilicum
Deze basilicum heeft een geheel andere smaak als de klassiek basilicum. Fris en met een lichte toets van anijs, perfect bij een lekker pittige Thaise curry. Bekijk recept



Wok van varkensreepjes met maïskolfjes, paprika en Thaise basilicum


Wok van varkensreepjes met maïskolfjes, paprika en Thaise basilicum
Een verrassend Aziatisch wokgerecht, met gebakken varkensreepjes, maïskolfjes en paprika. Lekker snel klaar en supergezond. Bekijk recept



Panang curry met kip


Panang curry met kip
Panang curry is een Thaise rode currypasta op smaak gebracht met pindanootjes. Resultaat is een perfecte smaakbalans tussen zout, zuur en zoet. Bekijk recept

 

Coconut curry met kippenballetjes en paksoi
Coconut curry met kippenballetjes en paksoi


Op zoek naar een heerlijk Oosters en exotisch gerechtje? We maken een zalige curry met kokosmelk, kippenballetjes, paksoi. Zalig genieten! Bekijk recept

 



Thee van Thaise basillicum


Thee van Thaise basillicum
Thee met Thaise basilicum is heerlijk geurig, met kruidnagel, honing en appelsien. Ideaal om een restje van het kruid te verwerken. Bekijk recept