Krieltjes zijn het hele jaar door te verkrijgen maar de topmaanden zijn toch wel mei, juni en juli. Als we het over krieltjes hebben dan bedoelen we jonge kleine aardappeltjes. Ze bestaan van alle variëteiten. In de supermarkt kan je soms voorverpakte geschilde ‘krieltjes’ vinden, maar let op! Vaak gaat het dan om gewone grote aardappelen die in kleinere stukken zijn gesneden en werden afgerond om te lijken op krieltjes.  Wil je zeker zijn dat je échte krieltjes koopt, koop ze dan nog met de schil aan. En omdat die toch nog zo dun is, hoef je niet te schillen en dat bespaart weer een beetje tijd en moeite.

Dat je met nieuwe patatjes veel kanten op kan, tonen we deze week in 10 recepten. Je kan ze gewoon koken, roosteren in de oven of in papillot op de barbecue leggen. Maar er zijn nog veel originele mogelijkheden. Heb je al eens hasselback potatoes geprobeerd? Met ons trucje met de houten lepel snij je nooit te ver.  En zo simpel maar zo lekker zijn de geplette aardappeltjes, die nog een krokant korstje krijgen in de oven. En wie al eens naar de Canarische eilanden is geweest, heeft vast en zeker al van pappas arrugadas gehoord. Die serveren we met de onontbeerlijke mojo verde!

Tijd om ermee aan de slag te gaan, want vandaag zijn we wél aan de nief patatjes!


Frisse aardappelsalade met ei, dille en gerookte makreel


Frisse aardappelsalade met ei, dille en gerookte makreel
Een heerlijke Scandinavisch-geïnspireerde frisse aardappelsalade! Gekookte krieltjes, knapperige little gem salade, gekookte eitjes, een snelle zelfgemaakte pickle van komkommer en rode ui, gerookte makreelfilet en afgewerkt met een mayonaisedressing. De Nordic keuken in een gemakkelijke home made versie! Bekijk recept



Krieltjessalade met boontjes, appel en witte pens


Krieltjessalade met boontjes, appel en witte pens
We maken een variatie op de Luikse salade, met krieltjes, appel en plakjes gebakken witte pens. Een verrassende combinatie van krieltjes met boontjes met een heerlijke dressing, met daarbij plakjes gebakken witte pens en appeltjes. Een heerlijke salade in de herfst, het kan. Geniet ervan! Bekijk recept



Steak met dragon-lookboter, tomatensalade en krieltjes


Steak met dragon-lookboter, tomatensalade en krieltjes
Het ultieme barbecuegerecht: steak met kruidenboter! We maken zelf een overheerlijke dragon-lookboter, die mooi over de gebarbecuede steak zal smelten. Genieten! Daarbij komt een frisse tomatensalade en in de kolen geroosterde krieltjes. Bekijk recept



Worst met rodekoolsla en geroosterde krieltjes


Worst met rodekoolsla en geroosterde krieltjes
Echte kost van bij ons, met toch een verrassende frisse twist: in plaats van de rodekool te stoven, serveren we'm in een frisse, crunchy salade met ook wat appel bij. De geroosterde krieltjes met rozemarijn zorgen voor een knapperig contrast. Een echte voorjaarstopper! Bekijk recept



Gehaktballetjes in mosterdsaus met geroosterde tomaten en hasselback aardappeltjes


Gehaktballetjes in mosterdsaus met geroosterde tomaten en hasselback aardappeltjes
Gehaktballetjes in een heerlijke romige mosterdsaus met originele geroosterde tomaten bij en schattige hasselback aardappeltjes. Dit moet je proeven! Bekijk recept



Tagliata met rozemarijnaardappelen


Tagliata met rozemarijnaardappelen
Tagliata zijn sneetjes kort gebakken rundsvlees. Wij combineren ze met rozemarijnkrieltjes uit de oven. Daarbij een slaatje van rucola en kerstomaten met een balsamicodressing. Nog wat pijnboompitten en parmezaanschilfers erbij en je hebt een echte Italiaanse klassieker! Bekijk recept



Geplette aardappelen met ratatouille en geitenkaas


Geplette aardappelen met ratatouille en geitenkaas
Een heerlijk Provençaals en veggie gerechtje. Voorgekookte krielaardappelen worden platgeduwd en dan verder geroosterd in de oven, waardoor ze heel krokant worden, zalig! Daarbij een kruidige ratatouille met lekker veel groenten en zachte geitenkaas. Lekker licht genieten! Bekijk recept



Krokante visfilets met krieltjes, prei, courgette en mayonaisedressing


Krokante visfilets met krieltjes, prei, courgette en mayonaisedressing
Dit zijn fishsticks in een volwassen versie! Heerlijk krokant gepaneerde stukken koolvisfilet met daarbij een salade van krielaardappelen, gestoofde prei, courgette en een frisse mayonaisedressing. Een verrassende combinatie waar jong en oud van zal smullen, beloofd! Bekijk recept



Pappas arrugadas met mojo


Pappas arrugadas met mojo
Papas arrugadas zijn gerimpelde aardappeltjes, zoals ze ze eten op de Canarische eilanden. Heerlijk met de mojo of met een stukje gegrilde vis. Bekijk recept



Groenteburger met mosterdroomsaus, krieltjes en boontjes


Groenteburger met mosterdroomsaus, krieltjes en boontjes
Een echte klassieker uit grootmoeders keuken, die jij in 15 minuten op tafel kan zetten en in een vegetarisch jasje! Groenteburgers met een mosterdroomsausje, krieltjes en knapperige sperziebonen. Lang leve de (snelle) klassiekers! Zin in? Bestel dit gerecht deze week met de 15gram foodbox!