Tijdens de wintermaanden eten we volop witloof, spruitjes, pompoen,… maar wat met de minder populaire groenten? Een ode aan de kneusjes!

Onbekend is toch niet noodzakelijk onbemind ofwel? Tijdens de zomermaanden gaan we met z’n allen massaal aan de verse groenten en fruit. En ja natuurlijk is er minder aanbod in het najaar maar we vergeten soms heel wat groenten. Toegegeven ze zien er misschien niet altijd even aantrekkelijk uit maar ze zitten wel bomvol smaak.

Ontzettend veelzijdig


Ik hou ervan om te experimenteren met verschillende ‘ouderwetse’ groenten en ze wat nieuw leven in te blazen. Oerwortelen oftewel paarse en gele wortelen worden bijvoorbeeld stilaan weer populair. Of pastinaken, heel lekker in soep of puree.

Aardappelen, knolselder en pastinaak uit de oven
Aardappelen, knolselder en pastinaak uit de oven


Pastinaaksoep met appel
Pastinaaksoep met appel


Ook koolraapjes kunnen me wel bekoren, ik vind ze heerlijk in een maaltijdsoep, een stoofpotje of een tajine. Ze zijn ook een prima vleesvervanger voor vegetariërs.

Pot-au-feu
Pot-au-feu


Veggie stoemp
Veggie stoemp


Nog zo’n kneusje is de aardpeer die van smaak wat lijkt op de pastinaak maar een bijna gerookte toets heeft. Je kunt ‘m verwerken in soep, een stoofpotje of er zelfs carpaccio van snijden.

Hummus van aardpeer
Hummus van aardpeer


Geroosterde aardperen met feta en dille
Geroosterde aardperen met feta en dille


En peterseliewortel, da’s zo lekker. Hij ziet eruit als een witte wortel maar heeft de smaak van peterselie. Je kan ‘m roosteren in de oven met olijfolie of gebruiken in je kippensoep. Hij geeft een zachte maar verfijnde smaak af.

Peterseliewortelsoep met spekjes en peterselie-olie
Peterseliewortelsoep met spekjes en peterselie-olie


De winterrammenas heeft dan weer wat weg van een radijs maar hij is steviger van textuur en minder bitter. Lekker rauw in een slaatje of gebakken in blokjes.

Soep van rode bieten en rammenas
Soep van rode bieten en rammenas

De grote jongens


De grootste gevaartes zijn de knolselder en de romanesco kool. Ja ze zien er een beetje monsterachtig uit maar zijn echt lekker. Van één knolselder kan je meteen soep maken voor een groot gezelschap maar knolselderpuree past ook prima bij vis. De romanesco zorgt ongetwijfeld voor kleur op je bord. Je kan ze zowel robuust als heel verfijnd serveren.

Pastasalade met romanesco en walnoten
Pastasalade met romanesco en walnoten


Roodbaars met knolselderstoemp
Roodbaars met knolselderstoemp


Save

Save

Save

Save